Avtalsrörelsen 2025 inom staten
Under avtalsrörelsen 2025 kommer förhandlingar om ett nytt centralt kollektivavtal att äga rum inom staten. Avtalet som omförhandlas heter RALS, vilket står för ramavtal för löner i statlig sektor. Det nuvarande RALS-avtalet löper ut 30 september. Parterna som förhandlar om ett nytt RALS-avtal är Arbetsgivarverket, som företräder arbetsgivarsidan, och det förhandlande samverkansorganet OFR/S,P,O, med Fackförbundet ST i spetsen.
Uppdaterad: 2025-06-18
På den här sidan kommer du som är statligt anställd att kunna läsa om de viktigaste etapperna i resan mot ett nytt centralt avtal inom staten.
Avtal25 inom staten: Viktiga datum
Under avtalsrörelsen förhandlar Fackförbundet ST med arbetsgivarna om medlemmarnas löner och andra villkor. Fackförbundet STs krav utgår helt från medlemmarnas intressen – och ju fler vi är, desto mer kan vi påverka.
Under hösten 2024 samlade Fackförbundet ST in medlemmarnas intressen. Dessa intressen håller Fackförbundet ST för närvarande på att analysera. Under våren kommer de så småningom att formas om till krav.
- 18 juni 2025: OFR/S,P,O växlar krav med Arbetsgivarverket
- Augusti - september 2025: Förhandlingar pågår
- 30 september 2025: Det nuvarande RALS-avtalet löper ut
Avtal25 inom staten: Det här vill Fackförbundet ST
Fackförbundet STs medlemmar ska ha löner som står sig i konkurrensen med övrig arbetsmarknad. Därför kräver vi löneökningarna i nivå med märket, det vill säga minst 6,4 procent under två år. Vi vill också att alla ska garanteras en ökning och att de som tjänar minst ska omfattas av en låglönesatsning.
Stress är en av de främsta orsakerna till att statligt anställda inte orkar hela vägen fram till pensionen. Därför behövs ett krafttag mot ohälsosam arbetsbelastning, med fokus på det stressförebyggande arbetet och friskfaktorer.
Fackförbundet STs medlemmar rankar arbetstidsförkortning som en av de viktigaste frågorna. Därför kräver vi en översyn av hur en arbetstidsförkortning inom statlig sektor ska kunna utformas för att ge bästa möjliga effekt.
Medarbetare behöver inte längre befinna sig på en särskild plats vid en särskild tidpunkt för att kunna utföra sitt arbete. Flexibilitet är viktigt för dagens och morgondagens medarbetare, och nödvändigt för attraktiva arbetsgivare. Därför behöver villkoren för distansarbete tydliggöras i lokala avtal.
Rekryteringsprocessen inom staten har prytt alldeles för många löpsedlar den senaste tiden. Nepotism och lappar i receptioner har präglat debatten. Med samverkan mellan fack och arbetsgivare i rekryteringsprocesser kan vi säkra transparens och kvalitet.
Det gäller även processerna för säkerhetsklassning. Här krävs både kompetens och ökat fackligt inflytande för att säkerställa att de går rätt till. Säkerhetsprövning ska aldrig kunna användas för att säga upp någon på godtyckliga grunder.


Vad bygger Fackförbundet STs krav på i årets avtalsrörelse?
– Våra krav bygger på det som våra medlemmar efterfrågar. Under hösten 2024 genomförde vi en stor undersökning bland medlemmarna om vad som är viktigast för dem. De svaren har vi analyserat, prioriterat och formulerat om till de yrkanden som vi presenterar för arbetsgivarparten.
Vad tycker Fackförbundet STs medlemmar?
– För våra medlemmar är lönen det absolut viktigaste. Att lönenivån ska följa resten av arbetsmarknaden är det som prioriteras högst. Därför vill vi ha löneökning i nivå med märket för alla medlemmar, det vill säga med en individgaranti. Vi kräver också en låglönesatsning och vill att utfallet ska stämmas av med facket innan det fastställs vid lönesättande samtal.
– Det är dessutom viktigt att osakliga löneskillnader, bland annat mellan män och kvinnor, rättas till utan att det tas av de löneökningar som redan förhandlats fram.
– Arbetstidsförkortning och möjlighet till distansarbete rankas också högt av våra medlemmar. Här vill vi se över förutsättningar och former för en arbetstidsförkortning inom statlig sektor och säkerställa att det finns avtal med tydliga villkor för distansarbete på statens arbetsplatser.
Vill du lyfta fram en annan fråga utöver lön och arbetstid?
– Ja, vi har den senaste tiden sett flera exempel på att statens rekryteringsprocesser måste ses över. Därför kräver vi nu en garanterad samverkan mellan fack och arbetsgivare för att säkra transparens och kvalitet.
– Även statens säkerhetsprövningar har varit på agendan den senaste tiden. Här behöver kompetensen öka och facket måste få ökad insyn och inflytande för att processerna ska vara transparenta och rättssäkra.
Fackförbundet STs yrkanden
Ladda ner Fackförbundet STs yrkanden inom staten och ta del av våra krav i sin helhet.
Poddspecial: Statens avtalsrörelse är igång
Varför ska folk bry sig om avtalsrörelsen i staten? Jo för det handlar om lön och andra villkor för alla dem som håller igång medborgarservicen och det demokratiska maskineriet i Sverige.
Lön, arbetstidsförkortning och distansarbete är de viktigaste frågorna för STs medlemmar på statliga myndigheter. I den här poddspecialen förklarar Fackförbundet STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar hur de frågorna ska drivas i förhandlingsrummet. Programledare: Veronika Sandmon