Högre löner och hållbar löneutveckling
Uppdaterad: 2025-06-26
Fackförbundet STs medlemmar ska ha en löneutveckling som står sig i konkurrensen med övrig arbetsmarknad. Därför kräver Fackförbundet ST löneökningarna i nivå med märket, det vill säga minst 6,4 procent under två år.
Staten har inte råd att förlora viktig kompetens till andra branscher. Därför går vi i den här avtalsrörelsen in med full kraft för att förbättra våra medlemmars löneutveckling.
Individgaranti och låglönesatsning
Att statens verksamheter minst når upp till märket när våra medlemmars löner sätts, är ett viktigt och självklart krav för ST. Men vi vill också ha en garanti för att alla får del av löneökningen. Därför kräver vi en individgaranti i årets avtalsrörelse. Utöver det kräver vi också en särskild satsning på de som tjänar minst.
Åtgärder mot lönediskriminering
Arbetsgivarna i staten måste göra ännu mer för att motverka all typ av lönediskriminering, exempelvis på grund av kön. Om diskriminering upptäcks ska den åtgärdas, utan att det påverkar övriga anställdas löneutveckling negativt. Våra medlemmar ska inte behöva betala priset för att arbetsgivaren lönediskriminerar.
För att säkerställa rättvisa och sakligt satta löner kräver ST också att fack och arbetsgivare stämmer av innan löner fastställs, vid lönesättande samtal.
Deltidsanställda ska ha samma övertidsersättning som heltidsanställda
I dag är det heltidsmåttet som styr när övertidsersättning börjar gälla – även för den som arbetar deltid. Det är varken rimligt eller rättvist. ST kräver att deltidsanställda ska få övertidsersättning från första timmen de jobbar längre än vad som står i anställningsavtalet. All arbetad tid ska värderas – oavsett anställningsgrad.
Högre kvalitet i dialogen mellan chef och medarbetare
Fackförbundet STs undersökningar visar att dialogen mellan chef och medarbetare, när det kommer till lön, behöver bli tydligare och mer utvecklad – bland annat kring individuell kompetens- och utvecklingsplanering. Medlemmarnas kunskap och erfarenhet ska synliggöras, bekräftas, tas till vara och utvecklas genom hela yrkeslivet. För att dialogen ska vara meningsfull och ge medlemmarna verkligt inflytande över framtida resultat krävs också att rätt förutsättningar säkerställs – bland annat tillräckligt med tid för en god dialog.
Ökade avsättningar till tjänstepensionen
Fackförbundet ST vill ha ökade avsättningar till tjänstepensionen och att de kollektivavtalade försäkringarna följer med i anpassningen till det allt längre arbetslivet och förändringar i samhällsutvecklingen.
Översyn av löneprocessen
De centrala parterna – representanter för både fack och arbetsgivarsida – behöver gemensamt ta ansvar för och följa upp hur löneavtalet och löneprocessen fungerar i praktiken på arbetsplatserna.
Fackförbundet ST kräver
- Att medlemmarnas löner ska höjas med minst 6,4 % under två år
- En garanterad löneökning för varje medlem, för att säkerställa en reallöneökning för alla över tid
- En särskild låglönesatsning för de medlemmar som tjänar minst
- Att arbetsgivaren åtgärdar osakliga löneskillnader utan att det sker på bekostnad av andra medlemmars löneutveckling
- Att deltidsanställda får samma övertidsersättning som heltidsanställda
- Högre kvalitet på dialogen mellan chef och medarbetare
- Ökade avsättningar till tjänstepensionen