En man sitter vid datorn och ser trött ut

Stress och arbetsbelastning

Uppdaterad: 2025-06-13

Medlemmar i Fackförbundet ST vittnar om ett allt stressigare och mer pressat arbetsliv. Det är en utveckling som många i samhället känner igen sig i, men problemet tycks breda ut sig alltmer inom verksamheter på statligt uppdrag. En alltför hög arbetsbelastning över tid får aldrig accepteras eller normaliseras. När pressen och kraven i arbetet ständigt ökar riskerar arbetssituationen att bli ohållbar – det måste vi sätta stopp för.  

Minska stressen och pressen i arbetslivet

Fackförbundet ST kräver:

  • att de generella besparingskraven i staten ska avvecklas. Tillsätt en statlig utredning med syfte att ta fram en ny pris- och löneomräkningsmodell med ett slopat produktivitetsavdrag
  • att det ska skapas balans mellan statliga verksamheters uppdrag och förutsättningar, bland annat genom att de ges resurser i paritet med de krav som ställs
  • att OSA-föreskrifterna utvecklas, i samråd med parterna, så att tydligheten och möjligheten att ställa krav på regelefterlevnad ökar
  • att alla chefer har kunskaper och förutsättningar att tillämpa Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA).

Läs mer om vad Fackförbundet ST tycker och tänker om stress och arbetsbelastning i programmet för ett hållbart arbetsliv.

  • Har dialog med arbetsgivare om att den organisatoriska arbetsmiljön måste bli bättre 
  • Drivit på i de centrala avtalsförhandlingarna om att minska stressen för våra medlemmar 
  • Jobbar för att slopa produktivitetsavdraget och minska effektiviseringen inom staten 
  • Opinionsbildar och påverkar i frågan, både i media, rapporter och i olika typer av utredningar 

Checklista – kom igång med arbetet 

Ladda ner vår checklista med handfasta tips på hur du kan jobba för att motverka stress på din arbetsplats.

Ohälsosam arbetsbelastning är en stor arbetsmiljörisk 

Den som under lång tid har en hög belastning i arbetet, utan möjlighet till ordentlig återhämtning, riskerar att utveckla stressrelaterad ohälsa. Långvarig stress kan i sin tur leda till utmattning. 

Ingen ska behöva bli sjuk av stress på jobbet! Ett hållbart arbetsliv kräver tvärtom goda möjligheter till återhämtning och måste ge förutsättningar att förena arbetet med ett rikt privatliv. Det måste finnas balans mellan krav och resurser – det vill säga rimliga förutsättningar att kunna utföra arbetet och att känna att ens ansträngningar räcker till.

Vad är ohälsosam arbetsbelastning?

Arbetsmiljöverket definierar ohälsosam arbetsbelastning som när kraven i arbetet mer än tillfälligt överskrider resurserna och möjligheter till återhämtning är otillräcklig.  

Ohälsosam arbetsbelastning uppstår vanligtvis i situationer där:  

  • det finns en obalans mellan de krav som ställs och de resurser som arbetstagarna har till sitt förfogande 
  • när det är oklart vad som gäller avseende förväntningar och resultat  
  • där det förekommer starkt psykiskt påfrestande arbetsuppgifter eller situationer 

Reglerna som styr arbetsmiljöarbetet

Arbetsgivaren har huvudansvaret för att skapa en bra arbetsmiljö och förebygga ohälsa som kan uppstå på grund av stress och hög arbetsbelastning. 

Skyddsombudet har också en viktig roll i arbetsmiljöarbetet. Skyddsombudet representerar arbetstagarna och har som uppgift att i samverkan med arbetsgivaren förbättra och utveckla arbetsmiljön på arbetsplatsen. Läs mer om skyddsombudets uppdrag här.   

För att förbättra arbetsmiljön är det viktigt med samverkan, det vill säga att skyddsombud, fackliga företrädare och arbetstagare arbetar tillsammans för att skapa en bra arbetsmiljö. En öppen och lyhörd dialog är nyckeln till framgång i arbetsmiljöarbetet. .

Att förebygga ohälsosam arbetsbelastning är en viktig del av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Arbetet sker i samverkan mellan arbetsgivare, skyddsombud och arbetstagare. Skyddskommittén har en bärande roll i att följa upp, utveckla och hålla ihop arbetsmiljöarbetet.  

Arbetsmiljölagen och dess föreskrifter styr arbetsmiljöarbetet. När det gäller området ohälsosam arbetsbelastning och stress är det extra viktigt att ha koll på OSA-föreskrifterna som började gälla 2016: föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2023:2). Föreskrifterna reglerar frågor om arbetsbelastning, arbetstid och kränkande särbehandling i arbetslivet.  

OSA-föreskrifterna ställer bland annat krav på arbetsgivaren att se till att chefer och ledare vet hur man förebygger och hanterar ohälsosam arbetsbelastning. Enligt föreskrifterna ska arbetsgivaren också se till så att de arbetsuppgifter och befogenheter som tilldelas arbetstagarna inte ger upphov till ohälsosam arbetsbelastning och att resurserna anpassas till kraven i arbetet.  

Föreskrifterna säger att arbetstagarna ska veta: 

  • Vilka arbetsuppgifter de ska utföra 
  • Vilket resultat som ska uppnås med arbetet 
  • Om det finns särskilda sätt som arbetet ska utföras på och i så fall hur 
  • Vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras när tillgänglig tid inte räcker till 
  • Vem arbetstagaren kan vända sig till för att få hjälp och stöd 

Läs mer om arbetsgivarens skyldigheter att förebygga ohälsosam arbetsbelastning på Arbetsmiljöverkets webbplats. 

Praktiska verktyg i arbetet 

Här hittar du exempel på praktiska verktyg, metodstöd och checklistor som kan ge inspiration, kunskap och underlätta arbetet med arbetsbelastning och stress: 

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss