Illustrerat järnvägsspår mot blå bakgrund

Därför tvingar vi arbetsgivarna att fortsätta förhandla

Publicerad: 2023-05-04

Nyhet Det är nu klart att Almega Tågföretagen accepterar Fackförbundet STs förslag om att påbörja så kallad frivillig medling i de pågående förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal. Det här innebär att vi kan sätta ytterligare press för våra medlemmars villkor.

Efter fackförbundet Sekos strejkvarsel i tisdags har arbetsgivarna valt att skjuta upp fortsatta förhandlingar som varit planerade sedan tidigare. Fackförbundet ST har under veckan arbetat hårt för att få arbetsgivarna tillbaka till förhandlingsbordet. Att Almega Tågföretagen nu har accepterat vårt förslag om att ta in oberoende medlare innebär att våra förhandlingar kommer att fortsätta inom kort.

Vi stärker vår position genom att binda arbetsgivarna till fortsatta förhandlingar

Förhandlingsläget i avtalsrörelsen är nu tuffare än någonsin, något som lett till att vi flera gånger behövt markera hårt när arbetsgivarsidan närmar sig våra röda linjer – de krav som vi inte kan kompromissa om. Vi är redo att vidta andra åtgärder än förhandling om arbetsgivarsidan inte möter våra krav, men än har vi inte nått den punkten. Det här innebär inte att vi gör eftergifter i förhandlingsrummet, tvärtom stärker vi vår position där ytterligare.

Här följer du allt som händer

Läs mer om avtalsrörelsen på spårtrafikområdet på den här sidan.