Kvinnors osynliga arbete ger synliga konsekvenser på hälsan
Publicerad: 2025-06-25
Pressmeddelande Kvinnor som arbetar i staten upplever högre arbetsbelastning, mindre återhämtning och har större ansvar för det osynliga arbetet än män på samma arbetsplatser. Det visar rapporten Osynligt arbete, synliga konsekvenser från Fackförbundet ST. Kvinnor slår själva fast att det inte är privatlivet som är den största anledningen till stress, det är arbetet.
Kvinnor i åldern 30-39 år är den grupp som enligt Försäkringskassans senaste lägesrapport lider mest av ohälsa på grund av stress, vilket ofta förklaras med kombinationen förvärvsarbete och ansvar för barn och obetalt hushållsarbete. Men när Fackförbundet ST frågar sina medlemmar uppger endast 18 procent av kvinnorna i den åldersgruppen att stress beror på privata omständigheter. Däremot uppger 76 procent att de upplever stress till följd av sitt arbete och en av fyra uppger att de inte kommer orka arbete till pensionen på grund av just stress.
– Vår undersökning visar tydligt att det är inte är privatlivet som är den största källan till stress för kvinnor, det är arbetsmiljön. Det betyder att problemet måste adresseras där det hör hemma, hos arbetsgivaren, säger Fackförbundet STs förbundsordförande Britta Lejon.

“Det är inte privatlivet som är den största källan till stress för kvinnor, det är arbetsmiljön”
Mer ansvar och lägre lön
I rapporten vittnar förtroendevalda inom Fackförbundet ST på Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kriminalvården, Skatteverket och inom universitet och högskolor att kvinnor som grupp ofta förväntas ta ansvar för exempelvis trivsel på arbetsplatsen och dokumentation på möten i högre utsträckning än män. Det leder till högre arbetsbelastning och stress men inte högre lön. Medlingsinstitutets nya siffror visar att löneskillnaderna mellan kvinnor och män fortsätter att öka.
Fackförbundet ST vill se ett jämställdhetsperspektiv i arbetsmiljöarbetet, för att komma åt att män och kvinnor inte alltid har samma villkor eller förutsättningar. För att synliggöra destruktiva normer och förändra arbetsmiljöarbetet behövs ett aktivt arbete från arbetsgivare för att dels uppmärksamma och synliggöra, dels bryta dessa destruktiva mönster som gör kvinnor sjuka.
– Staten måste ta sitt ansvar som arbetsgivare för att det osynliga arbetet ska synliggöras och uppvärderas. Kvinnor ska inte behöva bli sjuka för att arbetslivet inte är anpassat efter verkligheten. Vi måste sluta förvänta oss att en kvinna tar på sig det extra som ingen annan har tid till, säger Britta Lejon.
Rapportens resultat i korthet
- Män tenderar att ha strategier för att få återhämtning under arbetstid.
- Stressnivåerna är särskilt höga bland kvinnor i åldern 30–39 år.
- Endast 13 procent av alla medlemmar uppger privata orsaker som källa till stress, medan 70 procent upplever stress till följd av sitt arbete.
- Könskodade förväntningar och normer påverkar arbetsfördelning, karriärmöjligheter och ohälsotal negativt för kvinnor.
- Nästan 7 av 10 kvinnor vobbar (jobbar samtidigt som de vårdar sjukt barn) för att hinna med jobbet, medan endast drygt 5 av 10 män vobbar.
Här nedan kan du ta del av Fackförbundet STs rapport om jämställdhet och arbetsmiljö inom staten, "Osynligt arbete – synliga konsekvenser".

