Avtalsrörelsen 2025 inom Arbetsgivaralliansen Högskola
Under avtalsrörelsen 2025 kommer förhandlingar om ett nytt kollektivavtal att äga rum inom Arbetsgivaralliansen Högskola. Avtalsområdet omfattar till exempel dig som arbetar på Handelshögskolan i Stockholm, Röda Korsets Högskola eller Institutet för framtidsstudier. Det nuvarande kollektivavtalet löper ut 30 juni i år. Fackförbundet STs motpart i förhandlingarna heter Arbetsgivaralliansen.
Uppdaterad: 2025-06-26
Avtal25: Nytt kollektivavtal inom Arbetsgivaralliansen högskola
Den 25 juni 2025 kom Fackförbundet ST och arbetsgivarsidan överens om ett nytt kollektivavtal. Avtalet omfattar bland annat dig som arbetar på Handelshögskolan i Stockholm, Röda Korsets Högskola eller Institutet för framtidsstudier. Här är några av de viktigaste vinsterna:
1. Fackförbundet STs vinster
Varje arbetsplats ska omfattas av en löneökning på minst 6,4 procent på två år.
I stället för att arbetsgivaren ensidigt bestämmer, ska frågor om arbetstid, distansarbete och nåbarhet nu hanteras i lokal samverkan. Det ger våra medlemmar större möjlighet att påverka sin arbetssituation – och ställer krav på arbetsgivare att erbjuda hållbara och moderna villkor.
Arbetsgivaren ska, där det är möjligt, samordna avdrag för föräldraledighet och utbetalning av föräldralön till samma månad. Det ger en enklare och mer förutsägbar ekonomi under föräldraledigheten.
För att öka kunskapen om det fackliga förtroendeuppdraget, ska gemensamma kunskapshöjande insatser för både förtroendevalda och chefer genomföras. Dessutom har en särskild bilaga tagits fram till avtalet, för att säkerställa förtroendevaldas möjligheter till facklig tid och goda förutsättningar för att kunna genomföra sina uppdrag.
2. Arbetsgivarförslag som Fackförbundet ST stoppade
Avtalsrörelser handlar inte bara om att driva igenom förbättringar – minst lika viktigt är att stå emot försämringar. Under årets förhandlingar försökte Arbetsgivaralliansen bland annat ta bort garantier för löneökningar, förlänga avtalstiden och skjuta förbättringsbehov på framtiden. Det satte vi stopp för.
Arbetsgivaralliansen ville ta bort garantin för löneökningar i det centrala avtalet – något vi självklart motsatte oss. Vi lyckades i stället säkra att varje arbetsplats omfattas av löneökningar på minst 6,4 procent under två år.
Arbetsgivaralliansen ville låsa fast villkoren under en längre period än två år – det sa vi nej till. Med en tvåårig avtalsperiod kan vi agera snabbt på nya behov och förändrade förutsättningar – något som är extra viktigt i en orolig omvärld där flexibilitet krävs.
Arbetsgivaralliansens utgångspunkt var att förlänga det gamla avtalet utan förändringar – trots att vi tydligt pekat ut områden där arbetsvillkoren behöver förbättras. Det accepterade vi inte. Vi vet att mycket behöver utvecklas, bland annat när det gäller arbetstidens organisering. Därför är vi nöjda med att det centrala avtalet nu öppnar för lokal samverkan om arbetstid, distansarbete och nåbarhet.
Arbetsgivaralliansen Högskola: Så såg Fackförbundet STs krav ut
Fackförbundet ST vill att medlemmars kommande löneökningar ska följa den övriga arbetsmarknaden och det så kallade märket.
Dagens karensdag leder till stor ojämlikhet mellan den som alltid måste vara på plats på jobbet och den som kan arbeta hemifrån. Många går till jobbet trots att de är sjuka – inte för att de vill, utan för att de inte har råd att stanna hemma. Resultatet? Ökad smittspridning och längre sjukfrånvaro på sikt.
Därför vill Fackförbundet ST att karensdagen inom högskola slopas, och att medlemmar får sjuklön från första dagen.
Balansen mellan arbete och fritid utmanas ständigt och våra avtal ska innehålla hållbara och attraktiva anställningsvillkor som går i takt med samhällsutvecklingen. Därför vill Fackförbundet ST se en arbetstidsförkortning för alla medlemmar inom högskola.
En hållbar arbetsmiljö kräver flexibilitet i organisering och förläggning av arbetsuppgifterna. Därför vill ST att det ska upprättas partsgemensamma distansarbetsavtal utifrån centrala riktlinjer.
Ett hållbart arbetsliv ställer krav på möjlighet till återhämtning och god hälsa. Friskvård på betald arbetstid bidrar till att minska risken för ohälsa.
Våra medlemmar har rätt att veta när de förväntas vara nåbara för arbetsgivaren.De behöver veta om de förväntas svara på mejl och telefon efter arbetstid.
Högskola: Fackförbundet STs yrkanden
Ladda ner Fackförbundet STs yrkanden inom spårtrafik och ta del av våra krav i sin helhet.