STs medlemsinformation 220217
Publicerad: 2022-10-05
Samverkan om riktlinje för distansarbete
En riktlinje Àr arbetsgivarens egna beslut om hur de ska förhÄlla sig i olika frÄgor. Till skillnad frÄn ett avtal, dÀr arbetsgivaren och den fackliga organisationen behöver vara överens för att det ska bli ett avtal. Exempel pÄ avtal Àr samverkansavtal, arbetstidsavtal och lokalt kollektivavtal om lön. Riktlinjer ska samverkas, enligt samverkansavtalet, innan arbetsgivaren fattar sitt beslut. Arbetsgivaren, fackliga organisationer och huvudskyddsombuden har diskuterat och samverkat FörsÀkringskassans Riktlinje för distansarbete under en lÀngre tid. Nu Àr slutsamverkan gjord och ST har gjort det i enighet med arbetsgivarens slutliga förslag till beslut.
Myndigheten har sedan 2018 haft en Riktlinje för distansarbete men under Ären med pandemi sÄ har bÄde arbetsgivaren och fackliga organisationer insett att den gamla riktlinjen behöver skrivas om, utifrÄn de erfarenheter, förutsÀttningar och möjligheter som Àr idag.
Fackförbundet ST har argumenterat för att arbetsgivaren behöver möta kraven om att erbjuda en kontorsarbetsplats som motsvarar de krav pÄ en arbetsplats som arbetsuppgifterna krÀver samt att det Àr en god arbetsmiljö för medlemmarna. Vidare har ST argumenterat för att arbetsgivaren i sin riktlinje för distansarbete behöver motsvara medlemmarnas förvÀntningar om att fÄ rÀtt förutsÀttningar för att kombinera arbetslivet och privatlivets olika behov och skeenden.
Alla frÄgor Àr inte lösta i den nu beslutade Riktlinjen om distansarbete, men ST anser skrivningarna i riktlinjen nu Àr utformade sÄ de ska kunna ge förutsÀttningar till att kombinera behoven frÄn arbetslivet och privatlivet.
Hur medlemmar har uppfattat sin arbetstillvaro under pandemitiden skiljer sig mycket Ät mellan olika personer. Enligt statistiken sÄ kan vi utlÀsa att myndigheten har levererat ett vÀldigt gott resultat under pandemin. Och det goda resultatet innehÄller bÄde snabb och flexibel verksamhetsutveckling och IT stöd samt mycket bra leveranser i handlÀggningen. Den psykosociala arbetsmiljön som pÄverkats av högt arbetstryck, flexibilitet i att arbeta med olika arbetsuppgifter samt varierade förutsÀttningar i sin hemmamiljö, har förstÄs pÄverkat oss alla i nÄgon omfattning.
Det har varit vÀldigt speciella förhÄllanden de senaste Ären dÄ de allra flesta anstÀllda pÄ FörsÀkringskassan har behövt arbeta hemifrÄn. NÀr samhÀllet nu, förhoppningsvis, gÄr mot en mer normaliserad tillvaro igen sÄ ÄterstÄr det att analysera vad konsekvenserna av pandemin inneburit för vÄr gemensamma arbetsplats. BÄde arbetsgivare, fackliga organisationer och skyddsorganisationen behöver ocksÄ fundera över hur vi vill ha arbetsplatsen framöver.
Den riktlinje som nu Àr beslutad av arbetsgivaren kommer att utvÀrderas om ett Är. Parterna kommer att fortsÀtta arbetet med arbetsplatsens framtida utseende och hur riktlinjen för distansarbete ska se ut framöver.
Avdelningen SF
Avdelningen SF befinner sig i slutet av koncentrering av smÄförmÄner, SGI, förstagÄngsansprÄk och försÀkringsadministration. SF har ocksÄ pÄbörjat sin nÀsta förflyttning mot en mÄlbild för 2024 gÀllande konceptuell indelning av sina VO.
Avdelningen lÀmnar sina regionala omrÄden och ska istÀllet inrÀttas efter försÀkringen vilket Àr tÀnkt att se ut enligt nedan.
VerksamhetsomrÄdena process och utveckling (rÀttsligt stöd) samt samverkan Àr igÄng och vi har samverkat den förÀndringen.
Vi har Àven samverkat en organisationsstruktur för tre VO som kommer att benÀmnas smÄförmÄner och förstagÄng, trygghet vid sjukdom samt stöd för ÄtergÄng.
InnehÄllet i de tre sistnÀmnda Àr inte fÀrdigsamverkade Àn utan det Àr en pÄgÄende process inom avdelningssamverkan.
Uppföljning systematiska arbetsmiljöarbetet
Under 2021 införde myndigheten ett nytt arbetssÀtt för att följa upp vÄrt systematiska arbetsmiljöarbete. Tidigare fick respektive partsamverkan/arbetsmiljökommitté fylla i en omfattande enkÀt för att skatta sin egen kunskap och medarbetarnas kunskap.
Den nya uppföljningen genomförs i flera steg som börjar med att enheterna sjÀlv fÄr svara pÄ arton pÄstÄenden och planera hur eventuella brister ska ÄtgÀrdas. DÀrefter analyserar respektive partsamverkan sitt arbetsmiljöarbete frÄn omrÄde, VO, upp till avdelning.
I utvÀrderingen av arbetssÀttet framför fackförbundet ST att det nya arbetssÀttet överlag fungerat bra och resulterat i en mer aktiv dialog, frÀmst pÄ enheterna. Men justeringar behövs i stöd/förtydligande hur alla medarbetare ska bli involverade i uppföljningen, att tillrÀckligt underlag och tid ges för analyser i partsamverkan och att analysblanketten Àr en del av det protokoll som ska justeras.
En uppföljning av resultaten frÄn uppföljningen 2021 kommer att ske i myndighetens centrala arbetsmiljökommitté vilket Àr GD-samverkan. De utvecklingsomrÄden som initialt identifierats Àr;
- ArbetsmiljömÄl. Förtydligande stöd, styrning och uppföljning.
- Uppföljning. Ett delmoment i det systematiska arbetsmiljöarbetet som de flesta avdelningar har behov av att utveckla, till exempel kopplat till riskbedömningar inför förÀndringar och handlingsplaner för SAM