En civil utredare på polisen syns i sitt kontor

Vad har en civil utredare i lön?

Publicerad: 2023-02-24

|Uppdaterad: 2023-10-09

En civil utredare inom polisen tjänar i medianlön 31 000 kr i månaden, enligt Fackförbundet STs lönestatistik. De civila utredarna på Polismyndigheten gör samma jobb som utredande poliser, men är inte polisutbildade – och saknar därför vissa befogenheter. Däremot kan de ofta tillföra viktig kompetens.

Att medianlönen för en civil utredare är 31 000 kr i månaden innebär att ena hälften av yrkesgruppen tjänar mindre och andra hälften tjänar mer. En medianlön är helt enkelt den mittersta siffran i lönestatistiken för yrkesgruppen. 

Vad borde jag tjäna som civil utredare?

Medianlönen varierar beroende på vilken nivå en har i sin anställning. Med hjälp av din Besta-kod kan du ta reda på vilken medianlön som gäller för just dig.

Vad gör en civil utredare inom polisen? 

Idag finns det drygt 3 000 civila utredare inom polisen. Som en av dem har du i princip samma arbetsuppgifter som en utredande polis, men inte samma befogenheter. Till exempel finns det större begränsningar kring våldsanvändning och bruk av tvångsmedel.

I ditt arbete kan du bland annat få hålla förhör, delge misstankar, leta efter bevis ”på fältet”, sammanställa uppgifter och hålla kontakt med åklagare. Dina arbetsuppgifter beror mycket på vilken sorts tjänst du har. Det finns tolv olika typer av utredare inom polisen, bland annat med inriktning mot ekobrott, narkotika, IT och barn.  

Hur blir jag civil utredare? 

För att få ett jobb som civil utredare hos polisen behöver du en akademisk examen – gärna inom sådant som juridik, kriminologi eller beteendevetenskap. För vissa utredartjänster krävs även specialistkompetens. Som civil utredare kan du med andra ord tillföra viktiga kunskaper till Polismyndigheten (som inte går att tillgodogöra sig via polisutbildningen). Vid rekryteringen läggs också stor vikt vid din personliga lämplighet och tidigare erfarenhet av utredningsarbete. 

Så får du upp lönen som civil utredare

Den enskilt bästa insatsen du kan göra är att utveckla din kompetens. På så sätt kan du få större ansvar och mer specialiserade uppgifter, vilket självklart avspeglas i lönekuvertet. Möjligheterna för ”civila” att göra chefskarriär inom polisen har också börjat förbättras. Det lokala facket ST inom Polisen arbetar hårt för att fortsätta höja icke-polisers status, vilket är avgörande för att behålla kompetens inom Polismyndigheten. Erfarenheten som civil utredare är mycket eftertraktad på arbetsmarknaden. 

Där behövs du som civil utredare

Polisen är Sveriges största myndighet och finns över hela landet. Oavsett var du bor finns det med andra ord goda möjligheter att hitta ett utredarjobb nära dig. På grund av de senaste årens stora satsningar på polisen har antalet civila utredare ökat – och ser ut att fortsätta göra det.

Förutom att civila utredare behövs på många olika orter så finns det även en rad olika arbetsplatser. Allt från lokalpolisområden till IT-brottscentrum och gränspolisen.