Chef planerar semester tillsammans med medarbetare

Så lyckas du med semesterplaneringen – tips för dig som chef!

Publicerad: 2022-04-12

Att få ihop semesterplaneringen som chef är inte det lättaste. Det är många önskemål som ska tillgodoses samtidigt som verksamheten måste fungera. Så här minskar du risken för missnöje – för både dig och dina medarbetare.

Starta semesterplaneringen tidigt 

Börja i god tid med att prata om förutsättningarna inför semesterplaneringen så som hur många behöver vara i tjänst per vecka till exempel. Ställ gärna även frågan om någon inte tänkt ta ut semester under sommaren utan vill förlägga den vid senare tillfälle.

Du behöver ge beslut om semester minst två månader i förväg så försök vara klar med planeringen i slutet av mars. 

Ge alla 4 veckors sammanhängande ledighet på sommaren

Enligt semesterlagen har alla rätt till 4 veckors sammanhängande ledighet under perioden juni till augusti. Men om det inte absolut inte går att få till så har du som chef rätt att bestämma när under perioden de veckorna förläggs.

Skapa delaktighet och låt alla komma med önskemål

Berätta för dina medarbetare att semestrarna ska börja planeras. Se till att alla får möjlighet att komma med önskemål om när de helst vill ha sin semester.

Ett bra sätt är att dela en fil (Excel t.ex.) där alla får fylla i vilka veckor de önskar att vara lediga. Det ger en bra översikt och kan bidra till att skapa en förståelse om det blir synligt att alla vill vara lediga på samma veckor. Då blir det uppenbart att det kanske inte går att alla är lediga samtidigt.

Det är viktigt att du förmedlar tidsramar för semesterplaneringen om du vill bli klar i tid. Så ge dina medarbetare en tydlig deadline att förhålla sig till.

Ta in sommarkonsulter om det behövs

Om det är svårt att hålla verksamheten flytande då alla ska vara lediga kan det vara bra med alternativa löningar. Kanske går det att ta in vikarier eller tillfälligt anställda under sommaren som kan täcka upp? Det kan lösgöra större utrymme så att dina medarbetare kan få sin semester då de helst vill.

Kom ihåg att det är du som bestämmer

Om alla vill ha semester samtidigt och inte kan tänka sig att kompromissa så behöver du besluta om när de ska få sin ledighet. Men det här steget bör du helst försöka undvika om du kan. Försök i största möjliga mån samtala och hitta lösningar genom kompromisser. 

Var lyhörd för missnöje

Om du märker att vissa blir missnöjda är det är viktigt att du pratar med dem, gärna individuellt. Lyssna och förklara dina anledningar samtidigt som du förtydliga förutsättningarna för semesterplaneringen. 

Men, lyssna även in om det finns rationellt fog för deras missnöje och se om du kan ta med dig lärdomar inför nästa semesterplanering.

Glöm inte bort din egen semester

Chefer behöver också återhämtning som alla andra. Så glöm inte bort att planera in den också!

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss