Skärpta och tydligare krav på vandel för uppehållstillstånd
Publicerad: 2025-06-27
I ett remissyttrande över betänkandet "Skärpta och tydligare krav på vandel för uppehållstillstånd" uttrycker Fackförbundet ST stark kritik mot regeringens förslag. ST betonar att migration bidrar positivt till samhället och att rättssäkerhet, likhet inför lagen samt yttrande- och demonstrationsfrihet inte får äventyras.
Remissyttrandet i korthet
Fackförbundet ST:s övergripande kommentar till utredningen
Regeringens direktiv påstår att migrations- och integrationsutmaningar påverkar förtroendet för migrationspolitiken och belastar välfärds- och rättssystemet. Detta saknar grund i forskning och är ett ideologiskt ställningstagande. Migration bidrar positivt till samhället och att avlägsna fler utlänningar bör inte ske på bekostnad av rättssäkerhet, likhet inför lagen, yttrande- och demonstrationsfrihet. Regeringen föreslår större möjligheter att avlägsna utlänningar på grund av brister i levnadssätt, vilket antyder att resultaten av utredningen redan är förutbestämda.
Fackförbundet ST anser att all myndighetsutövning måste präglas av förutsebarhet, kontinuitet och rättssäkerhet. Utredningens förslag uppfyller inte dessa krav och därför avstyrker vi samtliga förslag. Nedan kommenterar vi två av förslagen.
Förslaget om en ny vandelsbestämmelse i utlänningslagen
Utredningen föreslår en ny bestämmelse i utlänningslagen som definierar begreppet vandel som att leva hederligt och skötsamt. Fackförbundet ST avstyrker förslaget då definitionen är för vag och bred, vilket riskerar godtyckliga bedömningar och rättsosäkerhet. Begreppet vandel är dessutom gammalt och antikverat. Istället bör begreppet hederligt levnadssätt användas, vilket är mer modernt och begripligt.
Förslaget om obligatorisk uppgiftsskyldighet
Utredningen föreslår att vissa aktörer ska vara skyldiga att lämna uppgifter till Migrationsverket. Fackförbundet ST avstyrker förslaget då det innebär ett alltför långtgående intrång i den personliga integriteten och saknar tillräcklig analys av konsekvenserna. Förslaget riskerar att påverka statligt anställdas förutsättningar att utföra sitt arbete och kan skapa osäkerhet och missnöje gentemot den offentliga förvaltningen.
Fackförbundet STs remissyttrande
Ladda ner och ta del av remissyttrandet i sin helhet.