Straff

Ett ändamålsenligt samhällsskydd

Publicerad: 2024-11-12

I ett remissyttrande över betänkandet "Ett ändamålsenligt samhällsskydd" uttrycker Fackförbundet ST kritik mot flera av utredningens förslag. Förbundet betonar vikten av långsiktiga åtgärder för att skapa trygghet och rättvisa i samhället.

Remissyttrandet i korthet

Fackförbundet ST anser att ett starkt samhällsskydd är en av statens mest grundläggande uppgifter. Förbundet kritiserar den övertro på strängare straff som framkommer i både den allmänna debatten och utredningens direktiv, då detta inte stöds av forskning.

Förbundet avstyrker förslaget om att införa en ny tidsobestämd påföljd i form av säkerhetsstraff. Detta skulle innebära ett avsteg från grundläggande straffrättsliga principer och proportionalitetsprincipen, samt riskera att göra rättstillämpningen mindre förutsägbar.

Förändring av villkorlig frigivning

Fackförbundet ST delar utredningens slutsats att villkorlig frigivning inte bör ändras från två tredjedelar till tre fjärdedelar av strafftiden. Förbundet avstyrker dock förslaget att en ny villkorlig frigivning inte ska beviljas för personer som förverkat sin villkorliga frihet på grund av misskötsamhet.

Förlängd prövotid

Förbundet avstyrker förslaget om att höja prövotiden från ett år till två år efter villkorlig frigivning. Istället föreslås en individuellt behovsanpassad prövotid för att effektivisera användningen av frivårdens resurser.

Alternativa verkställighetsformer

Fackförbundet ST välkomnar förslaget om att utöka användandet av alternativa verkställighetsformer inom kriminalvården, såsom fängelsestraff med elektronisk övervakning i kontrollerat boende.

Långsiktig samhällsnytta

Förbundet betonar att strängare fängelsestraff inte nödvändigtvis leder till ökat samhällsskydd på lång sikt. Istället bör samhället investera i åtgärder som har stöd i forskning och beprövad erfarenhet för att skapa ett hållbart samhällsskydd

Fackförbundet STs remissyttrande

Ladda ner och ta del av remissyttrandet i sin helhet.

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss