Här ser du senaste frågestunden om avtalsrörelsen
Publicerad: 2023-09-25
Nyhet Årets avtalsrörelse fortsätter att engagera. Under en frågestund förra veckan deltog över 300 förtroendevalda. Här ser du frågestunden i efterhand om du inte kunde vara med.
För dig inom staten
Informationen på den här sidan är anpassad för dig som är förtroendevald i Fackförbundet ST och arbetar inom staten.
Det är nu bara dagar kvar till att vårt nuvarande kollektivavtal löper ut – något som märks genom ett intensivare förhandlingsläge mellan oss och arbetsgivarsidan.
– Nerven håller på att gå upp. Enklare frågor har betats av och vi kommer nu in på dem som är svårare att knäcka, sammanfattade Niklas Simson, Fackförbundet STs biträdande förhandlingschef, under frågestunden.
Många hade frågor om lön
Bland frågorna från förtroendevalda handlade de flesta om lön. Till exempel om arbetsgivare kan börja sätta nya löner innan det nya kollektivavtalet är klart. Något som innebär ett risktagande från arbetsgivarens håll – utrymmet för löneökningar som finns i det nu gällande avtalet kan inte ”slås ihop” med det i det kommande.
– Det låter som att arbetsgivaren i det här fallet handlar lite på krita, sa Niklas Simson, som menade att arbetsgivare som gör så här riskerar att behöva betala mer i slutändan.
En annan fråga handlade om när nya löner kan börja betalas ut efter att det nya kollektivavtalet är klart, något som varierar från myndighet till myndighet och till exempel kan påverkas av handläggningstider hos Statens servicecenter.
Frågestunden rymde också frågor om vårt krav på löneökningar som minst i nivå med industrins märke – ett krav där Fackförbundet ST inte kommer kompromissa.
– Vi säger dock ”minst”. Staten är en stor sektor med stora kompetensförsörjningsproblem och då måste det finnas möjlighet att gå över märket.
Här hittar du svar på fler frågor
Här kan du läsa svar på fler frågor som ställdes under frågestunden.
Längre semesterperiod – ett sätt för arbetsgivarna att försöka kompensera för bristande resurser
Även arbetsgivarsidans nygamla förslag om att förlänga dagens semesterperiod för att kunna lägga semestrar både före och efter sommarmånaderna kom på tal. Ett av flera sätt att försöka få våra medlemmar att betala priset när myndigheternas pengar inte räcker till, menade Niklas Simson.
Här behöver arbetsgivare och fack tillsammans sätta press uppåt, menar Fackförbundet ST.
– Där krokar vi gärna arm med arbetsgivarna och tar diskussionen om vilka resurser som faktiskt krävs.
Vårt nuvarande kollektivavtal med Arbetsgivarverket löper ut den 30 september.
Här ser du hela frågestunden
Här under kan du ta del av frågestunden i sin helhet. I samtalet medverkar Veronika Sandmon, projektledare på Fackförbundet ST och Niklas Simson, biträdande förhandlingschef.