ST-nytt inom GU april 2025
Publicerad: 2025-04-23
Nyhet I terminens första nyhetsbrev skriver vi om vad som hände på årsmötet, hur planerna ser ut inför den kommande lönerörelsen, sektionens klimatarbete och de medlemsutbildningar och arrangemang som är på gång.
Kom ihåg: Om du har allmänna frågor kring anställningsvillkor och ditt ST-medlemskap är det enklast att kontakta ST Direkt på 0771–555 444 eller stdirekt@st.org. Har du mer lokala frågor kan du mejla st@gu.se så svarar vi så fort vi kan. Du kan även prata med våra arbetsplatsombud och fakultetsansvariga.
Löneförhandlingarna – resultat 2024 och planering 2025
De nya lönerna efter 2024 års RALS-förhandlingar betalades ut i mars – vilket tyvärr var senare än vi hade önskat – men samtidigt tidigare än för 2023. Det samlade utfallet för ST-sektionens medlemmar blev 3,33 procent, beräknat på hela myndigheten.
Samtliga fackliga organisationer vid GU har under flera år upplevt problem med lönebildningen lokalt och bristande respekt för de rådande RALS-avtalen och de olika lönesättningsmodellerna. Facken har därför haft kontakt med sina respektive förbund och Arbetsgivarverket, vilket resulterat i att ett partsgemensamt arbete dragits igång på GU för att förbättra den lokala lönebildningen och de lokala löneprocesserna. ST-sektionens förhandlare välkomnar den gemensamma satsningen och ser fram emot att tillsammans med GU-ledningen och övriga fackförbund skapa en effektivare och mer sammanhållen och transparent lönebildning.
Avtalsrörelsen 2025 har startat och det så kallade märket är redan framförhandlat mellan parterna inom industrin. Det nuvarande RALS-avtalet inom staten löper ut den 30 september och förhandlingarna mellan Arbetsgivarverket och de fackliga centralorganisationerna inom staten kommer starta under försommaren. Arbetsgivarverkets linje är sedan länge att det inte ska finnas något centralt fastställt förhandlingsutrymme inom staten, att löneökningarna sammantaget ska ligga under märket och att lönen ska sättas av arbetsgivaren genom så kallade lönesättande samtal. Fackförbundet ST och den större
förhandlingsdelegationen inom OFR/S brukar försvara både ett fastslaget utrymme i procent och att detta inte ska ligga lägre än vad som slagits fast inom industrin, men ännu har inga yrkanden växlats mellan OFR/S och Arbetsgivarverket.
Inom Fackförbundet ST:s område är den huvudmodell som används för lönesättning att fack och arbetsgivare förhandlar varje enskild medlems lön. På sektionens årsmöte fastställde medlemmarna genom det lönepolitiska programmet att denna modell ska gälla även för nästkommande avtalsperiod på GU. Från fackligt håll kommer det allt fler signaler om att lönesättande samtal inte fungerar som det är tänkt och de som har gått över till lönesättande samtal råder ofta andra fackförbund och avdelningar att inte göra samma sak.
Uttalanden till stöd för Hamnarbetarförbundet och Palestina antagna vid årsmötet
GU-sektionen höll sitt årsmöte 26 mars och i samband med detta utsågs styrelse, revisor och valberedning för nästkommande period. Sektionens medlemmar beslutade också om kommande verksamhet, budget och lönepolitiskt program. För första gången på många år hade även två motioner lämnats in. Dessa resulterade i två uttalanden från årsmötet, det ena riktat till Svenska Hamnarbetarförbundet och det andra till ledningen vid Göteborgs universitet.
Stöduttalandet till Svenska Hamnarbetarförbundet gjordes med anledning av den tvist som pågår mellan förbundet och arbetsgivaren Gothenburg Roro Terminals efter bolagets beslut att säga upp Hamnarbetarförbundets vice ordförande Erik Helgeson. Helgeson har stått upp för den blockad mot israeliskt krigsmateriel som Hamnarbetarförbundets medlemmar beslutat om, en blockad som enligt Arbetsdomstolen är förenlig med arbetsrätten. ST-sektionen ser med stor oro på hur fackliga rättigheter och ställningstaganden bemöts med alltmer repressiva åtgärder från arbetsgivarhåll och kräver i uttalandet att Gothenburg Roro Terminals varsel om uppsägning dras tillbaka. Hela stöduttalandet finns publicerat här på sektionens hemsida.
Årsmötet biföll också delar av en motion gällande kriget i Gaza. Som resultat av årsmötesbeslutet har ST-sektionens styrelse skickat ett uttalande med en uppmaning till Göteborgs universitet samt övriga svenska lärosäten och myndigheter att så länge kriget pågår upphöra med alla samarbeten med israeliska myndigheter, universitet och företag med kopplingar till kriget. Även hela skrivelsen till GU-ledningen finns publicerad här på sektionens hemsida.
Fika med dina fackliga representanter
Om du vill diskutera anställningsvillkor, lön eller arbetsmiljö eller kanske bara ta reda på vad facket gör – passa på att komma till Fika med facket. Både ST-medlemmar och andra GU-anställda är välkomna, så bjud gärna med en arbetskamrat eller flera. Här är kommande schemalagda tillfällen:
- Onsdag 7 maj kl. 15.30–16.30, ST:s kansli på Karl Gustavsgatan 12B, våning 4.
- Onsdag 4 juni kl. 15.30–16.30, ST:s kansli på Karl Gustavsgatan 12B, våning 4.
Aktuella aktiviteter och utbildningstillfällen för medlemmar
Du vet väl att du som ST-medlem kan delta i aktiviteter och utbildningstillfällen via webben? När du loggar in på st.org hittar du aktuella tillfällen under ”Medlemskap/redan-medlem”. Aktuellt just nu:
- ”Påverka din lön” – digital utbildning på ca 25 minuter om hur du gör för att få större kontroll över din löneutveckling.
- 28 april kl. 11.45-13.45 hålls ett webbinarium om hållbar arbetsmiljö.
- 7 maj kl. 12.00-12.45 kan du testa Yoga från kontorsstolen.
Fackförbundet ST och det fackliga arbetet för klimatomställning
ST har, liksom flera andra fackförbund, beslutat att arbeta aktivt med klimatomställningsfrågor på arbetsplatserna. ST-sektionen inom GU har en nybildad klimatgrupp som bland annat kommer jobba med att sprida goda exempel och bevaka klimatfrågor inom myndigheten. Om du vill veta mer eller medverka i det fackliga klimatarbetet, hör av dig till oss på st@gu.se!