Därför ska du som student inte låta dig överrumplas av arbetslivet

Publicerad: 2024-06-10

Många drabbas av rejäla svettningar när de inser att ”shit, snart börjar karriären”. I slutet av varje termin får vi på facket samtal från studenter i denna situation. Vill du slippa hamna där? Fackförbundet ST berättar hur du kan få en tryggare tillvaro både idag och imorgon.

Hur ser min arbetsmarknad ut egentligen? Vad kan jag få för lön? Hur ser mina rättigheter ut? Det är den typen av frågor som vi på Fackförbundet ST både kan och vill svara på. Dessutom kan vi ge dig konkret stöd långt innan du tar klivet över till yrkeslivet. 

Ett enkelt drag är att bli studentmedlem – helt gratis 

Vi ska vara tydliga med att facket finns till för arbetstagare och att vi inte har något inflytande över dina studievillkor. Men vid extraknäck eller sommarjobb kan du få se vad facket går för om din arbetsgivare inte sköter sig. Det gäller alltså även om du har ett kostnadsfritt studentmedlemskap i ST. 

Som studentmedlem får du också förmåner som kan bidra till bättre nattsömn. Du får riktigt bra pris på olika försäkringar, till exempel en studieavbrottsförsäkring som ger ersättning om du måste sluta plugga på grund av olycksfall eller sjukdom. Och om du grubblar över hur du ska finansiera din fältstudie utomlands kan du söka vårt internationella stipendium. 

Få stöd i övergången till arbetslivet

I slutet av studietiden kan det vara smart att börja fila på dina jobbsökarförmågor. Som medlem i ST kan du, helt kostnadsfritt, få professionell feedback på din Linkedin-profil, ditt CV och ditt personliga brev. Du kan också få gratis karriärcoachning. Det är ett fint tillfälle att sätta upp mål anpassade efter dina förutsättningar och ambitioner.

När det börjar brännas i jobbsökandet kan vi på ST ge dig värdefullt kött på benen. Dels kan vi ta fram lönestatistik som hjälper dig i dina löneanspråk, dels kan vi granska villkoren i ditt anställningsavtal. 

Efter att du har fått ett jobb är det ”tyvärr” dags att bli betalande ST-medlem. Men om du har varit studentmedlem bjuder vi på de tre första månaderna. Och sedan får du de följande nio månaderna till lägsta möjliga avgift. Allt måste ju inte bli blodigt allvar över en natt. 

Du har fackets styrka i ryggen från första arbetsdagen

Fackförbundet ST är rätt val om du räknar med eller hoppas på ett jobb inom staten – där är vi det största fackförbundet. Vi har både kunskap om villkoren på vår del av arbetsmarknaden och kraft att göra skillnad där. På ST kämpar vi bland annat för att våra medlemmar ska få bättre löner, förstärkt pension och rimligare arbetsvillkor. 

Låter det intressant, men väldigt avlägset? Chansa inte på att tiden går långsamt, för det gör den aldrig. Bli studentmedlem i ST redan idag. 

PS: Visste du att kan få skydd från vår inkomstförsäkring direkt när du blir yrkesverksam medlem? Du behöver i så fall ha varit studentmedlem i minst tolv månader och ha kvalificerat dig för ersättning från a-kassan.

Bli studentmedlem

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss