Chef på kontoret

Din kompetensutveckling som chef – så finslipar du ditt ledarskap

Publicerad: 2023-06-26

|Uppdaterad: 2023-08-22

För att du ska kunna växa och utvecklas i din roll som chef behöver du få tid för kompetensutveckling. Men det är oftast inget som ges - utan något behöver du själv ta ansvar för. Här är några konkreta tips på hur du kan stärka din egen kompetens som ledare.

Skaffa ett nätverk – med andra chefer

Utbildningar för chefer kan vara bra. Men ofta är det mest värdefulla du kan ta med dig från den är kontakterna och nätverket. Att ha möjlighet att diskutera och analysera med andra chefer kan vara den allra bästa möjlighet till kompetensutveckling du kan få.

Kolla på din arbetsplats om det finns ett chefsnätverk, eller hör dig för om du deltar på en utbildning eller annat arbetsrelaterat evenemang.

Avsätt tid för omvärldsbevakning

Att vara chef behöver inte nödvändigtvis handla om att vara expert eller bäst på en specifik kompetens. Något som dock alltid är viktigt när du är chef är att ha bra koll på omvärlden. På så vis kan du vara förutseende för det som händer i din bransch. Läs tidningar, rapporter och delta på seminarier. 

Pssst…håll även koll på vad dina ”konkurrenter” gör!  

Läs på om arbetsmiljölagar och arbetsrätt

Som chef behöver du veta dina skyldigheter och rättigheter. För din egen och dina medarbetare skull. Gå gärna en kurs eller utbildning om regelverket kring arbetsmiljö om du känner dig osäker på detta område.

Öva på ”svåra” samtal – du kommer att behöva det

Som chef kommer du, förr eller senare, behöva hantera jobbiga och svåra samtal med dina medarbetare. Det är en konst som går att öva på i förväg. Om du är med i ett nätverk så kan ni öva på detta tillsammans.

Hitta (eller bli själv) en mentor eller coach

En coach eller mentor kan ge dig ett utifrån perspektiv som hjälper dig hitta dina egna drivkrafter och behov som chef. Det ger dig inte bara stöd så du kan utvecklas utan ökar ofta din självinsikt. Glöm inte heller att det kan vara väldigt lärorikt för dig själv att vara mentor eller coach till någon annan.

Avsätt tid för din egen kompetensutveckling

Som chef kommer ingen ge dig tid för kompetensutveckling – du måste själv ta dig den tiden. Det behöver inte handla om något storslaget som en kurs eller utbildning – det räcker med att du regelbundet avsätter tid för att reflektera på egen hand.

Ta stöd av ditt fackförbund

I ditt fackliga medlemskap ingår ofta flera förmåner som är värdefulla för dig som chef. Du som är medlem i ST kan till exempel använda dessa förmåner. Exklusivt för dig som chef.

Gå våra digitala ledarskapsutbildningar

Du som är chefsmedlem i ST kan gå våra webbaserade ledarskapsutbildningar. Du kan själv välja när du går dem och även pausa så det passa din egen takt. De vi erbjuder är: 

  • Självledarskap
  • Chefens roll som kompetensutvecklare
  • Att leda och arbeta på distans
  • Arbetsmiljö - chefens ansvar
  • Handleda och utveckla andra
  • Personlig effektivitet
  • Praktisk arbetsrätt
  • Svåra samtal

Obs! Logga på Mina sidor med ditt BankID för att komma till utbildningarna.

Till utbildingarna

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss