God jul

En julhälsning från STs förbundsordförande Britta Lejon

Publicerad: 2023-12-18

Nyhet Hösten 2023 är den mest händelserika i vårt förbund på mycket länge. Jag tycker vi kan konstatera att vi genomfört årets stora avtalsrörelse på samtliga våra avtalsområden med ett resultat som vi kan vara nöjda med. Vi har både åstadkommit en del förbättringar och vi har verkligen hållit emot en hel del av de försämringar som arbetsgivarna velat få igenom. Särskilt glad är jag över att vi höll emot gällande de försämringar i arbetstid som Arbetsgivarverket ville få igenom.
Britta Lejon, förbundsordförande Fackförbundet STBritta Lejon, förbundsordförande Fackförbundet ST

Britta Lejon

Förbundsordförande Fackförbundet ST

Samtidigt vet jag att detta år och denna vinter ekonomiskt är extremt tuff för många. Därför är jag väldigt glad och stolt över att många av våra lokala förhandlingar också lyckas riktigt bra. Detta, tillsammans med de ansträngningar jag vet vi kommer göra inför nästa års förhandlingar gör att jag ändå hyser tillförsikt. 

De största problemen på många av våra arbetsplatser just nu handlar om den extrema bristen på personal. Regeringens höstbudget blev en stor besvikelse. Flera statliga verksamheter har redan varslat personal och jag vet att det sannolikt kommer fler varsel framöver. Vi fortsätter vårt arbete för att allmänheten ska känna till de stora negativa konsekvenser detta får för arbetsmiljön och för verksamheternas service och kvalite gentemot medborgarna. 

I höst har vi också tvingats anmäla arbetsgivaren MTR för att de undanhållit en viktig arbetsmiljörapport för våra skyddsombud. Det är häpnadsväckande. Arbetsgivarna måste ta sitt arbetsmiljöansvar på mycket större allvar – det gäller i alla branscher vilket den senaste tidens tragiska dödsolyckor visar. Vårt arbetslivspris gick i år till journalisten Mats Wingborg som bl a bevakat och dokumenterat utnyttjandet av bärplockarna. Han talar om att flera branscher brutaliserats när arbetslivskriminaliteten brer ut sig.

Denna höst har vi också tagit ut medlemmar på PostNord i sympatistrejk. IF Metalls kamp för kollektivavtal på Teslas verkstäder förtjänar allt stöd vi kan uppbringa. Jag är glad att vi kan hjälpa till. Detta handlar inte om Tesla, denna kamp handlar om att vi försvarar kollektivavtalen, inflytandet och villkoren på arbetsplatsen och den svenska arbetsmarknadsmodellen. Jag kan inte minnas när förbundet senast var inblandat i en sympatiåtgärd, så detta är unikt för oss. Men att vi gör detta nu visar på allvaret i frågan. Vi är beredda att stödja IF Metall så länge det behövs. Det borde alla andra fack också göra. Ja, till och med arbetsgivarorganisationerna borde göra gemensam sak med oss här. Det kan inte vara ok att globala koncerner kommer hit, konkurrerar på osjysta villkor och skapar ett ovärdigt arbetsliv. 

Fackliga framgångar kräver att vårt arbete och vår solidaritet inte stannar vid nationsgränserna. Vårt mångåriga samarbete med, och stöd till, vårt Ukrainska systerfack fortsätter och genom PSI, vår internationella organisation, har vi fördömt krigsbrotten i Mellanöstern och krävt ett eldupphör.

Avslutningsvis – det kan vara svårt att hålla hoppet om en bättre morgondag uppe när så mycket är vansinnigt fel i den tid vi lever i. Men en av de saker som håller mig uppe är att få vara en del av vårt gemensamma fackliga arbete. Vi åstadkommer tillsammans så mycket gott. I vårt gemensamma arbete, i vår strävan efter bättre villkor på arbetsplatserna och också för ett bättre samhälle så kan vi hämta både stolthet och framtidstro. Tack för att du är medlem. 

Tillsammans gör vi skillnad!

Jag önskar dig och de dina en god jul och ett gott nytt år!

Britta Lejon
Förbundsordförande i Fackförbundet ST