"Det är en attack mot vårt demokratiska samhälle"

Publicerad: 2024-04-25

Nyhet Igår kväll attackerades ett politiskt möte i Gubbängen i södra Stockholm. Fackförbundet STs förbundsordförande kommenterar det som hänt.

En grupp människor hade samlats för att lyssna på en föreläsning och ett panelsamtal om antifascism, med bland annat stiftelsen Expo, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Flera maskerade män kom in i lokalen med rökbomber, misshandlade deltagare och sprejade dem med färg i ansiktet. Flera personer fick föras till sjukhus.   

- Det här är en attack mot vårt demokratiska samhälle, där yttrandefrihet och mötesfrihet är två grundpelare, säger STs förbundsordförande Britta Lejon.

Stiftelsen Expo arbetar med att granska rasistiska och högerextrema organisationer och idéer. Deras bedömning är att det var nazister som tog sig in i lokalen. Fackförbundet ST har samarbetat med Expo vid föreläsningar för våra medlemmar om hur statligt anställda kan bemöta påtryckningar från rasistiska och anti-demokratiska organisationer.

- En av de viktigaste utmaningarna Sverige står inför idag är att försvara det demokratiska samhället mot populism, faktaförnekare och våldsverkare. Att ett möte som har just dessa frågor på agendan blir attackerat är inget annat än djupt upprörande och obehagligt, säger Britta Lejon. 

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss