Förslag till ändringar för ökad mobilitet tidigt i den akademiska karriären
Uppdaterad: 2025-06-30
I ett remissyttrande är Fackförbundet ST tveksamma till att förenade anställningar ska kunna skapas inom alla sektorer. Idag finns dessa anställningar huvudsakligen inom vårdsektorn. Promemorian föreslår att biträdande universitetslektorer, universitetslektorer och professorer ska kunna ha förenade anställningar. Fackförbundet ST är dock tveksamma till om detta är rätt väg att uppnå målet.
Remissyttrandet i korthet
Förenade anställningar
Idag finns förenade anställningar huvudsakligen inom vårdsektorn. Promemorian föreslår att dessa anställningar ska kunna skapas inom alla sektorer och att biträdande universitetslektorer, universitetslektorer och professorer ska kunna ha förenade anställningar. Fackförbundet ST är dock tveksamma till om detta är rätt väg att uppnå målet.
Det arbetsrättsliga läget kring förenade anställningar är redan idag komplicerat. Utredningen är inte tillräcklig för att bedöma konsekvenserna av att utvidga möjligheterna till hela arbetsmarknaden och hantera de problem som kan uppstå.
Risker med förenade anställningar
En tydlig risk med förenade anställningar är en ökad låsningseffekt på de redan begränsade basanslagen för forskning vid lärosätena. Externa aktörer kan få inflytande över vilken forskning som ska utföras och vilka personer som ska anställas, vilket kan hota den akademiska friheten.
Fackförbundet ST är starkt kritiska till förslaget om förlängd maxtid från disputation till ett biträdande universitetslektorat. Förslaget om att förlänga tiden från 5 till 7 år efter doktorsexamen anses vara en försämring för juniora forskare som redan har en lång period av visstidsanställningar.
Fackförbundet STs remissyttrande
Ladda hem och läs remissyttrandet i sin helhet.