Så påverkar märket din lön

Uppdaterad: 2025-05-09

I början på april enades parterna inom industrin om ett nytt märke: löneökningstakten landade på 6,4 procent på två år. Med ett nytt märke drog också avtalsrörelsen 2025 i gång på allvar. Men vad är märket egentligen och hur påverkar det just din löneutveckling? Här går Fackförbundet ST igenom vanliga frågor kopplade till märket, årets avtalsrörelse och din individuella löneutveckling.

Frågor och svar om din löneutveckling under 2025

Det är parterna inom industrin som i det så kallade Industriavtalet sätter märket. Märket fungerar normerande, som ett riktmärke, för löneutvecklingen på arbetsmarknaden generellt. Det brukar kallas för starten på avtalsrörelsen.

Märket 2025 har ett värde på totalt 6,4 procent, fördelat på två år. Avtalsvärdet är 3,4 procent det första året och 3,0 procent år två. Hur mycket av avtalsvärdet som går till ren lön ser olika ut på olika avtalsområden. Till exempel har vissa parter kommit överens i avtalsrörelsen om att delar av avtalsvärdet ska användas för att höja flexpensionsavsättningen eller bekosta andra anställningsvillkor.  

Förhandlingarna för dig som jobbar på ett bolag med statligt uppdrag sker nu under våren. Du som jobbar på en statlig myndighet och är medlem i Fackförbundet ST omfattas av våra avtalsförhandlingar som startar i höst.

Läs mer om vad märket är

Det finns för- och nackdelar med en kortare respektive en längre avtalsperiod. Generellt kan man dock säga att facken arbetar för en kortare avtalsperiod och arbetsgivarorganisationerna arbetar för en längre. Facket vill ha korta avtal för då får man fler tillfällen att förhandla upp löner och villkor. Arbetsgivarna å andra sidan värderar stabiliteten och långsiktigheten som ett längre avtal medför. Avtalslängden är alltså, precis som löneökningarna, en förhandlingsfråga.

En fördel med ett tvåårigt avtal jämfört med ett ettårigt är att det ger facken mer tid att påverka andra frågor som har stor betydelse för dig som medlem som till exempel arbetsmiljöfrågor, arbetstid och anställningstrygghet. Med en kortare avtalsperiod hinner vi knappt avsluta förhandlingarna innan nästa avtalsrörelse ska starta.

Märket för 2025 kommer återigen att ge förutsättningar för reallöneökningar för de svenska löntagarna. Den negativa reallöneutvecklingen de senaste åren bör ses som ett undantag från huvudregeln. Sedan märkets införande 1997 ligger svenska löntagare topp tre när det gäller högst reallöneutveckling bland jämförbara länder. Den ansvarfulla hållning som facken bedrivit, har alltså gett resultat över tid.

Försiktighet i avtalsrörelsen 2023 ger reallöneökningar nu 

Att facken under den föregående avtalsrörelsen inte krävde reallöneökningar kunde upplevas som orättvist. Strategin var istället att inte spä på inflationen ytterligare, så att ekonomin så snart som möjligt kunde återgå till ett normalläge. Det här förhållningssättet tillkom efter en lång period på 80- och 90-talet när facken jagade inflationen med höjda löner. Det ledde till en negativ spiral där priserna bara fortsatte öka och individens ekonomi aldrig kom ikapp. 

Tack vare den föregående avtalsrörelsens försiktiga strategi och hänsyn till inflationen kan märket för 2025 nu återigen leda till reallöneökningar. 

När Fackförbundet STs centrala kollektivavtal är färdigförhandlade och klara behöver du invänta de lokala förhandlingarna på din arbetsplats. Det är först då som lönerna revideras hos din arbetsgivare för dig som jobbar i staten eller i ett bolag med statligt uppdrag. Men var gärna med oss hela vägen i avtalsrörelsen vi kommer att hålla dig uppdaterad löpande om vad som händer. Du kan läsa våra nyhetsbrev, följa oss i våra sociala medier eller gå in och läsa på webbplatsen. Där hittar du alla uppdateringar om avtalsrörelsen.

Industriavtalet, det så kallade "märket", fungerar bara som en riktlinje för de kollektivavtal som Fackförbundet ST förhandlar fram för sina medlemmar. STs centrala löneavtal styr löneökningens nivå för kollektivet av ST-medlemmar på en arbetsplats. När de centrala avtalen är klara, är det dags för de lokala förhandlingarna på varje arbetsplats och för dig som enskild medlem.

Inom staten tillämpas i regel individuell lönesättning, med vissa få undantag. Det innebär att varje medarbetares lön bestäms utifrån individuella prestationer, kompetens och ansvar.

Löneökningen varierar därför mellan individer och det finns inga garantier om en löneökning för alla.

Din lön revideras antingen i en förhandling mellan fack och arbetsgivare eller genom lönesättande samtal.

Läs mer om de olika lönemodellerna inom staten.  

Om du söker en ny tjänst och behöver lämna ett löneanspråk så är det viktigt att ta reda på löneläget för den aktuella tjänsten genom att kontakta Fackförbundet ST på den nya arbetsplatsen. Du kan också använda den lönestatistik som finns på STs webbplats eller kontakta vår rådgivning och få personlig vägledning.

Nej, din löneökning beror på fler faktorer: Märket är bara en av dem.

  • Först och främst kommer din möjliga löneutveckling att utgå ifrån det centrala kollektivavtal som Fackförbundet ST förhandlar fram för alla medlemmars räkning, under vår och höst 2025Löneökningsnivån för ST-medlemmarna som kollektiv kan bli minst på den nivå som vi kommit överens om i de centrala kollektivavtalen.
  • Efter de centrala förhandlingarna följer de lokala på din arbetsplats. De lokala förhandlingarna påverkar din löneutveckling men också principerna för hur löneökningarna ska fördelas på din arbetsplats.
  • Tills sist beror din löneökning också på vilket ansvar du har och din prestation under året. 

Historiskt kan vi se att utfallet på kollektiv nivå generellt överstiger de centralt överenskomna siffrorna något.

Det vi kommit överens om i förhandlingarna skrivs in i det nya kollektivavtalet. Ett kollektivavtal är alla skyldiga att följa. Men det finns inget som hindrar att lokala fack och arbetsgivare kommer överens om större löneökningar, alltså mer än vad det centrala kollektivavtalet anger. Dina lokala företrädare för Fackförbundet ST kommer att följa upp hur avtalet följs. Du kan också kontakta vår rådgivning på ST Direkt för att få personlig lönerådgivning. 

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss