Naturlandskap med blå himmel

Allt det här får du som medlem i Fackförbundet ST

Publicerad: 2022-01-24

|Uppdaterad: 2024-01-10

Ett medlemskap i Fackförbundet ST innehåller mycket som du har nytta av, både på jobbet och privat. Som medlem i ST får du stöd och trygghet i arbetslivet, karriärtjänster samt förmånliga erbjudanden på allt från försäkringar till bolån.

1. Stöd om du blir felbehandlad på jobbet 

Våra ombudsmän och jurister är experter på de avtal och lagar som gäller för dig som jobbar inom statlig verksamhet. Vi kan dina rättigheter och företräder dig om du till exempel blir uppsagd, diskriminerad eller inte får ut din lön. 

Läs mer om STs förhandlingshjälp

2. Få svar om dina rättigheter i arbetslivet 

När du behöver svar om dina rättigheter i arbetslivet är det viktigt med ett fackförbund som är lätt att komma i kontakt med. Med många fackligt förtroendevalda finns vi alltid nära till hands lokalt. Du kan också ringa eller mejla vår medlemsrådgivning ST Direkt. 

Kontakta ST Direkt.

Kom i kontakt med Fackförbundet ST på din arbetsplats.

3. En riktigt bra inkomstförsäkring  

Vår inkomstförsäkring tål jämförelse – den är en av de mest förmånliga på marknaden. Om du blir uppsagd innebär vår inkomstförsäkring att tillvaron blir lite lättare och inkomstbortfallet mindre.  

Med upp till 80 % av lönen i 150 dagar kan du fokusera på att hitta nytt jobb istället för att oroa dig för ekonomin. Glöm dock inte att komplettera med a-kassa!

Läs mer om vår inkomstförsäkring

4. Karriärtjänster – få experthjälp med din yrkesutveckling!  

Vi vill ge dig de bästa möjliga förutsättningarna för att du ska kunna växa, trivas och gå framåt i ditt yrkesliv. Därför ingår karriärtjänster kostnadsfritt i ditt medlemskap.  

Boka tid hos en jobbexpert från vår samarbetspartner Go Monday om du vill bolla funderingar kring ditt nästa steg i jobblivet, skicka in ditt CV och personliga brev för granskning så att dina kompetenser lyfts på bästa vis. 

Läs mer om karriärtjänsterna med Go Monday

5. Personlig rådgivning inför lönesamtalet  

Våra fackliga rådgivare coachar dig inför lönesamtalet och hjälper dig att få en bild av löneläget på arbetsplatsen. Vi vet vilka argument du bör trycka lite extra på under ditt samtal!  

Vi tillhandahåller även lönestatistik för statliga arbetsplatser så att du vet var du bör ligga lönemässigt. 

Kontakta STs lönerådgivning.

6. Möjlighet att påverka – i små och stora frågor 

Det är medlemmarna som är facket och formar verksamheten. Som medlem i Fackförbundet ST får du möjlighet att påverka genom ditt lokala fack, till exempel är du med och väljer förtroendevalda som företräder dig gentemot arbetsgivaren. 

Du har också möjlighet att bli förtroendevald eller bli aktiv i din lokala fackliga klubb. På så sätt kan du driva frågor som du brinner starkt för och påverka för förändring på din arbetsplats.

Du kan även påverka vilka frågor Fackförbundet ST driver i stort. Enligt förbundets stadgar har varje medlem, klubb, sektion eller avdelning rätt att när som helst skicka in motioner och förslag. 

Läs mer om hur du blir förtroendevald inom ST.

7. Förmånliga försäkringserbjudanden 

Försäkringar är en självklar del av tryggheten och är en viktig förmån som du får som medlem. Som ny yrkesverksam medlem eller doktorandmedlem ansluts du automatiskt till ett personligt försäkringspaket som ingår utan kostnad i 3 månader.  

Under gratisperioden får du ett brev från Folksam med erbjudande om att fortsätta vara försäkrad till medlemspris. Studentmedlemmar har ett eget försäkringserbjudande

Läs mer om våra försäkringar

8. Sänk dina månadsutgifter med förmånligt bolån 

Bolån och andra lån är en stor utgift för många hushåll. Därför har vi förhandlat fram förmånliga villkor hos Danske Bank och SEB för dig som är medlem i ST. 

9. Rabatt på hotell och gym 

Hos oss får du en rad rabatter som du kan ha nytta av både privat och i arbetslivet. Dessutom har vi en rad bra erbjudanden på till exempel böcker, kurser och semesterboende. 

Hotell och gym

Tidningar och böcker

Resor och boende

Kurser och stipendier

10. Medlemstidningen Publikt 

För att du lätt ska hålla dig uppdaterad om det som sker inom det statliga området får du vår medlemstidning Publikt hemskickad till dig 8 gånger per år. Publikt skriver om arbetsmarknad, arbetsliv och frågor som berör de myndigheter, stiftelser och bolag där ST finns. 

Till publikt.se

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss