EUvalet_StartsidaHero

Rösta i EU-valet!

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Fackförbundet ST uppmanar sina medlemmar att rösta för demokrati och fackliga rättigheter.

Rösta för demokrati och fackliga rättigheter

EU-valet kan kännas krångligt, men det berör oss alla. Det spelar stor roll vad som händer i EU och vår lagstiftning är direkt påverkad av de beslut som tas i Europaparlamentet. Din arbetsmiljö, dina rättigheter som visselblåsare och regler för hur AI får användas på din arbetsplats kan beslutas där. Att rösta i EU-valet är en chans att ta ställning för demokrati och fackliga rättigheter.


Gå och rösta med dina fackliga kollegor! 

Fackförbundet STs arbete bygger på fackliga värderingar som solidaritet, demokrati, jämlikhet, rättvisa och alla människors lika rätt och värde. Det gäller i Sverige likväl som i EU. Att gå och rösta för demokrati och fackliga rättigheter är helt i linje med våra värderingar

Valdagen är den 9 juni, men redan den 22 maj öppnar förtidsröstningen. Det går att rösta i lokaler runt om i hela Sverige, kanske finns en lokal nära din arbetsplats? Ordna en gemensam promenad till vallokalen, en fikastund där ni diskuterar valet eller var med på något av våra webbinarier om EU-valet tillsammans.

Ta en bild och skicka till oss i sociala medier så delar vi vidare och inspirerar andra.

Ladda ned en flyer att sprida på din arbetsplats. 

Du som är förtroendevald - i ST-butiken (kräver inlogg) finns fler tips och möjlighet att ansöka om fikapengar. 

EU-valet: Vad vill de svenska partierna?

Fackförbundet ST har ställt egna frågor till alla riksdagspartiers toppkandidater inför EU-valet 2024. Här kan du ta del av deras svar, som en hjälp att bestämma vad du ska rösta på den 9 juni.

Läs svaren

Så gör du för att rösta

Den 22 maj öppnar förtidsröstningen. Det betyder att alla som har rösträtt kan rösta var som helst i landet i en lokal för förtidsröstning. Hitta din närmaste lokal. I valet till Europaparlamentet får alla rösta som är medborgare i ett land i EU, fyller 18 år senast på valdagen och är med i den svenska röstlängden.

Läs mer på Valmyndighetens hemsida

Inför EU-valet: Lär dig mer om vad som står på spel 

Vill du lära dig mer om vad valet till Europaparlamentet handlar om och hur EU påverkar din vardag? Eller hur kriget i Ukraina påverkar oss och hela EU?

Delta på ett av våra webbinarier, läs vår utredares blogg eller ta del av de svenska partiernas svar på Fackförbundet STs frågor. 

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss