RALS 9 § – komma överens om lön vid andra tillfällen än lönerevision
Publicerad: 2023-03-15
Möjligheten att göra överenskommelser om lön utanför lönerevisionen – vid nyanställning och under pågående anställning – regleras i RALS 9 §. Här får du som är förtroendevald stöd för en korrekt tillämpning i enlighet med avtalets intentioner samt vägledning för att bättre kunna tillvarata de inflytandemöjligheter som paragrafen medger.
RALS 9 § – vad säger avtalstexten?
Överenskommelse om lön vid andra tillfällen än lönerevision:
- Arbetsgivare och enskild arbetstagare får träffa överenskommelse om lön vid nyanställning samt om ny lön under pågående anställning om arbetsgivaren anser att det finns skäl för det. Lönen ska bestämmas med iakttagande av de gemensamma löneprinciperna i detta avtal och deras tillämpning hos arbetsgivaren.
- Innan överenskommelse om ny lön träffas ska berörd lokal arbetstagarorganisation informeras.
- Om arbetsgivaren bedömer att verksamheten kräver det får överenskommelse om lön ske före informationen.
- Förhandlingar om lön upptas då lokal part så begär.
- Lokalt avtal får träffas om annan ordning.
Överenskommelse om lön vid nyanställning
1. Berörd lokal arbetstagarorganisation informeras
Enligt RALS 9 § får arbetsgivare och enskild arbetstagare träffa överenskommelse om lön vid nyanställning. Innan en sådan överenskommelse fattas ska arbetsgivaren informera berörd lokal arbetstagarorganisation. Berörd lokal arbetstagarorganisation ska tolkas som att det gäller medlemmar i OFR/S, dvs inte enbart medlemmar i ST, utan också medlemmar i Ledarna, Sveriges Lärare, Vårdförbundet eller Försvarsförbundet.
Försök att komma överens med arbetsgivaren och de andra lokala fackliga organisationerna om att information ska lämnas oavsett facklig tillhörighet. Annars kan det ju finns grupper av oorganiserade som ni inte får information om. Om arbetsgivaren lämnar information vid alla nyanställningar så slipper arbetsgivaren undersöka eventuella medlemskap. Möjligen kan detta vara ett skäl som man kan framföra till arbetsgivaren för att arbetsgivaren ska lämna information oavsett medlemskap.
2. Möjlighet för arbetsgivaren att träffa överenskommelse före information
Om arbetsgivaren bedömer att verksamheten kräver det får överenskommelse om ny lön ske före information. Ett exempel på en sådan situation kan vara där ett iakttagande av informationsskyldigheten innebär ett dröjsmål som kan leda till att anställningen av en viss person hindras. I de fall arbetsgivaren inte har informerat före en överenskommelse behöver vi undersöka orsakerna till detta och vid behov syna arbetsgivarens argument.
3. Lönen ska bestämmas med iakttagande av de gemensamma löneprinciperna
Vid nyanställning är det viktigt att ni bevakar att löneprinciperna, så som de är utformade hos er, tillämpas och att ni är uppmärksamma på om arbetsgivaren avviker från dessa. Vid avvikelse kan det finnas anledning att ha en dialog med arbetsgivaren om orsakerna bakom.
I samband med nyanställning kan det vara så att, förutom de gemensamma löneprinciper som gäller, så har de s.k. marknadskrafterna, dvs vad arbetsgivaren måste betala för att kunna rekrytera en viss kompetens, större genomslag. Att dra nytta av det fackliga inflytandet som 9 § medger vid nyanställning handlar inte bara om att säkerställa att de löneprinciper som finns på arbetsplatsen tillämpas utan också om att ingångslönen blir så hög som möjligt.
4. Fackförbundet ST:s lönepolitik om ingångslöner
Ett av de bästa tillfällena att uppvärdera ett yrke och höja lönenivån mer generellt och långsiktigt är att höja ingångslönerna. En sådan uppvärdering är nästintill omöjlig att åstadkomma vid den årliga lönerevisionen.
Glöm inte att det är ett mycket bra tillfälle att värva medlemmar i samband med nyanställningar t.ex. genom att ta kontakt med sökande till tjänster och informera om vad som gäller. Det är också i samband med nyanställning som man som arbetstagare har störst möjlighet att påverka och höja sin lön. Se därför till att stödja nyanställda vid lönesättningen så att lönen blir så hög som möjligt.
Läs mer: Fackförbundet STs lönepolitik
5. Hantering av nyanställdas löner i förhållande till den årliga lönerevisionen
En annan viktig fråga att bevaka är vilka principer som tillämpas vid nyanställning i förhållande till kommande lönerevision. Det vill säga i vilket års löneläge som den nyanställde kommer att lönesättas. Om den som ska anställas inte kommer att få lönen reviderad i kommande lönerevision, är detta något som den som anställs måste känna till, för att kunna ta höjd för detta vid fastställandet av ingångslönen.
6. Viktig reglering i Villkorsavtalet
I Villkorsavtalet finns numera en möjlighet att säkerställa att den som ska ingå ett anställningsavtal får kännedom om anställningsvillkoren där lön ingår.
Villkorsavtalet 1 Kap 1b §
Inför att överenskommelse om anställning träffas ska arbetsgivaren och den arbetssökande, på arbetsgivarens initiativ, klarlägga vad som gäller i frågor av betydelse för anställningen såsom t.ex. lön, anställningsform, omfattning, tillämpliga kollektivavtal och geografisk arbetsskyldighet.
Anmärkning
Klarläggandena som gjorts bör dokumenteras skriftligt.
I och med att man här ska klarlägga vad som gäller avseende lön finns det en koppling till det som tidigare berörts. Här ska man exempelvis få information om i vilket års löneläge lönen sätts dvs kommer man att ingå i kommande lönerevision eller ej.
Om ni inte känner till hur arbetsgivaren fullgör denna skyldighet – fråga. Ta upp med arbetsgivaren hur ni gemensamt kan följa upp regelns tillämpning. Detta görs lämpligast i samarbete med lokala Saco-S och Seko.
Det är också viktigt att ni, när ni har kontakt med sådana som är uttagna till intervju eller intresserade av en anställning, berättar om att denna reglering finns i Villkorsavtalet och regleringens innebörd.
Överenskommelse om ny lön under pågående anställning
1. Berörd lokal arbetstagarorganisation ska informeras
Enligt RALS 9 § får arbetsgivare och enskild arbetstagare träffa överenskommelse om en ny lön mellan revisionstillfällen. På samma sätt som vid nyanställning ska arbetsgivaren informera berörd facklig organisation innan en sådan överenskommelse träffas. Berörd lokal arbetstagarorganisation ska tolkas som att det gäller medlemmar i OFR/S, dvs inte enbart medlemmar i ST, utan också medlemmar i Ledarna, Sveriges Lärare, Vårdförbundet eller Försvarsförbundet.
2. Skäl för att ändra lön mellan lönerevisionerna
Enligt RALS 9 § ska det finnas skäl för att komma överens om ny lön mellan revisionerna. Skäl kan vara att den enskilde arbetstagarens arbetsuppgifters svårighetsgrad eller ansvar har ändrats väsentligt. En annan situation kan vara att arbetsgivaren behöver ändra lönen utifrån att konkurrensen på arbetsmarknaden är sådan att detta behövs för att säkra kompetens inom ett område.
Den nya lönen ska, liksom vid lönerevision, bestämmas med iakttagande av de gemensamma löneprinciperna i det centrala avtalet och dess tillämpning hos arbetsgivaren.
En arbetsgivare kan behöva kommunicera sin tillämpning kring 9 § för att öka förståelsen i organisationen och därmed undvika missuppfattningar. Om det är osäkert vilken policy arbetsgivaren har när det gäller att ändra lön mellan revisionstillfällena är det bra att ta upp det med arbetsgivaren för att få klarhet i vilka förutsättningar arbetsgivaren anser ska föreligga.
Observera att arbetsgivaren inte är tvungen att ändra lön under pågående anställning mellan lönerevisioner utan det är en möjlighet.
3. Förhandlingar om lön upptas då lokal part så begär
Enligt RALS 9 § har lokal part möjlighet att påkalla förhandling om lön. Detta gäller oavsett om arbetsgivarens information avser lön vid nyanställning eller förändrad lön under pågående anställning. Möjlighet att påkalla förhandling gäller enbart organisationens egna medlemmar dvs medlemmar i OFR/S. En sådan begäran om förhandling påkallas skyndsamt, efter att organisationen fått information om det tilltänkta beslutet.
Det finns också en möjlighet för den fackliga organisationen att påkalla förhandling om ny lön under pågående anställning på eget initiativ om man anser att medlemmen fått sådana väsentliga ändringar i tjänsteinnehåll till exempel avseende svårighetsgrad eller ansvar att det kan vara befogat.
4. Sammanfattning och checklista
Se till att utnyttja inflytandet i samband med förändringar av löner som sker utanför lönerevisionen. Lönesättningen ska också i dessa fall styras av ”tillämpningen av de gemensamma löneprinciperna”. Lönesättningen enligt RALS 9 § ska förstås också stödja och passa in i de långsiktiga förändringar av lönebild som ni kommit fram till i det partsgemensamma arbetet.
Bevaka att arbetsgivaren informerar er innan beslut om ny lön fattas inklusive nyanställningar och använd er av möjligheten till förhandling.
Uppföljning är avgörande för att ni ska få kunskap om effekten av dessa ”andra lönehändelser” som sker utanför lönerevisionen och att de överensstämmer med gemensamma löneprinciper och önskvärda förändringar av lönebilden. Så långt som möjligt bör ni sträva efter partsgemensam uppföljning med både arbetsgivaren och övriga fackliga organisationer.
Checklista för att arbeta vidare med tillämpningen av RALS 9 §
Det kan vara bra om ni, tillsammans med övriga lokala fackliga organisationer, stämmer av med arbetsgivaren hur denna paragraf ska tillämpas på myndigheten och/eller delar av myndigheten samt hur ni ska kunna få information och kunna följa upp hur paragrafen tillämpas. Detta gäller både lön vid nyanställning och ny lön under pågående anställning.
Förslag på vad som kan vara bra att gå igenom med arbetsgivaren:
- Hur lönesättning ska gå till i samband med nyanställning.
- Om möjligt, försök komma överens med arbetsgivaren om att informera er om lön i samband med nyanställning oavsett om man tillhör en facklig organisation eller inte. Det underlättar hanteringen både för arbetsgivaren och er som fackliga organisationer.
- Om ni inte lyckas komma överens om att få information vid alla nyanställningar, så kan ni i samband med lönebildsarbetet ta upp att arbetsgivaren tar fram och presenterar en lönebild som visar löner vid nyanställning under det senaste året så att ni kan följa upp om löneprinciperna har tillämpats.
- Under vilka förutsättningar är det lämpligt att förändra lön under pågående anställning.
- Har arbetsgivaren fattat beslut om lön innan information getts, så behöver ni följa upp vilka verksamhetsskäl för detta som arbetsgivaren anger.
5. Samarbete och ansvar inom ORF/S
Om det finns lokala förtroendevalda för andra förbund inom ORF/S så ska frågor kring hanteringen av RALS 9 § samrådas inom den gruppen. Var även aktiv inför nya rekryteringar så att ni i kontakt med sökande informerar om att ni inte enbart företräder ST utan även de andra förbunden som ingår i OFR/S.