Vad är fackets roll med aktiva åtgärder?

Publicerad: 2021-05-12

Arbetsgivaren har ansvar för att arbetet med aktiva åtgärder genomförs men facket har en framskjuten roll och förväntas delta aktivt i alla delar av det förebyggande arbetet.

Arbetsgivaren är enligt diskrimineringslagen (DL) skyldig att dokumentera hur samverkan med facket har fullgjorts. Det finns också regler i lagen om att de fackliga företrädarna ska få ta del av den information som krävs för att kunna samverka i arbetet.

En diskrimineringsfri arbetsplats - ingen kompromissbar fråga

I arbetet för en diskrimineringsfri arbetsplats ser fackets roll lite annorlunda ut än i andra partskontakter. Frågor som rör en diskrimineringsfri arbetsplats är inte förhandlings- eller kompromissbara som många andra frågor som diskuteras mellan fack och arbetsgivare. Arbetet handlar om lika rättigheter, vilket gör att fack och arbetsgivare gemensamt och i samsyn behöver arbeta för att osakliga löneskillnader inte ska förekomma. Det innebär också att den fackliga företrädaren företräder alla anställda i arbetet – inte bara medlemmarna.

För att säkerställa långsiktighet och struktur i arbetet, är det bra om arbetsgivare och fack konkretiserar och kommer överens om hur arbetet med aktiva åtgärder ska bedrivas, samt hur samverkan ska se ut.

Läs mer i OFR:s handbok Vad är aktiva åtgärder?

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss