Sveriges Lärare till OFR – hur påverkas du som förtroendevald?
Publicerad: 2023-02-13
Nyhet Den 1 februari bestämde sig fackförbundet Sveriges Lärare för att bli medlem i OFR, där även Fackförbundet ST är med. Niklas Simson, biträdande förhandlingschef på ST, välkomnar detta – eftersom det ökar vår gemensamma styrka. I det dagliga arbetet märks nog nyheten främst på lokal nivå.
Sveriges Lärare bildades vid årsskiftet genom en sammanslagning av Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund. Sveriges Lärare kommer att vara med i OFR/S – samma förbundsområde som ST tillhör. Det innebär inte en så stor förändring som det kan verka, eftersom Lärarförbundet tidigare var med i OFR/S. I praktiken får förbundsområdet därför cirka 2 600 ”nya” personer att representera.
Vad innebär detta för de centrala förhandlingarna?
– Jag ser bara fördelar. Vår gemensamma förhandlingsstyrka ökar ytterligare, säger Niklas Simson.
Han tillägger att det inte blir några avgörande förändringar i storleksförhållandena mellan de olika OFR-anslutna fackförbunden inom staten. Och ST kommer fortfarande att vara störst bland dessa.
– Jag litar på att det blir ett fortsatt konstruktivt samarbete inom vår förhandlingsorganisation. Vi har en bra demokratisk struktur där alla fackförbund, oavsett storlek, har möjlighet att komma till tals.
Läs mer: på arbetsgivarverket.se kan du läsa mer om vad Sveriges Lärares närvaro i OFR/S innebär för statliga arbetsgivare samt vilket kollektivavtal som gäller fram till 30/09/2023.
Blir det några förändringar för det lokala facket?
I likhet med ST kommer Sveriges Lärare att, på lokal nivå, förhandla inom ramarna för OFR/S.
– Även på lokal nivå ökar vår förhandlingsstyrka genom att vi blir fler. Och ST kommer att fortsätta vara störst även inom OFR/S. Däremot kan storleksförhållandena förändras på specifika myndigheter, säger Niklas Simson.
Enligt aktuella siffror ser Sveriges Lärare ut att ersätta ST som största OFR/S-förbund på tre myndigheter. På ytterligare nio blir de jämnstora med ST. Det kan i så fall leda till en del organisatoriska förändringar.
En viktig hälsning till de förtroendevalda som berörs
Enligt Niklas Simson behöver det inte bli några tvära kast för det fackliga arbetet på de här 12 myndigheterna, tack vare arbetsordningen i vårt förbundsområde.
– Inom OFR/S kör vi inte med principen ”störst går först” annat än i nödfall. Normalt sett bygger styrelsens sammansättning och tillsättandet av heltidsfackliga på att de aktuella fackförbunden kommer överens. Om det finns en fungerande organisation på plats är det sannolikt att man låter den vara, säger han.
Inga skäl till oro, men be gärna om hjälp
Sammanfattningsvis tycker Niklas Simson att du som är förtroendevald inte behöver bekymra dig. ST har en lång tradition av dialog och att hitta pragmatiska lösningar för medlemmarnas bästa. Han påpekar också att samarbetet med Lärarförbundet har fungerat bra under åren och ser ingen anledning till att det skulle bli annorlunda nu.
– I den mån förändringar kommer upp till diskussion så finns det en tydlig ordning för hur samarbetet inom OFR/S fungerar. Om något känns oklart finns det bra stöd att få.
Niklas Simson säger att du kan kontakta din avdelningsansvariga ombudsman eller någon av organisationsutvecklarna hos Facklig utveckling på kansliet. Du kan också titta på Mina Sidor där det kommer att läggas upp en del praktisk information.
Faktaruta
Mer om organisationerna
OFR/S,P,O är ett samverkansorgan för nio självständiga fackförbund inom statlig sektor – som tillsammans är den största fackliga organisationen inom staten. OFR/S,P,O, som består av tre förbundsområden, sköter de centrala förhandlingarna med Arbetsgivarverket. Det förbundsområde som ST tillhör, OFR/S, representerar statstjänstemän. På lokal nivå sköts ”våra” förhandlingar av de fackförbund inom OFR/S som är organiserade hos arbetsgivaren.
Lärare inom staten?
De flesta medlemmarna i Sveriges Lärare arbetar i den kommunala sektorn, men flera tusen finns inom staten – i huvudsak som anställda på universitet/högskolor eller utbildningsrelaterade myndigheter (som Skolverket eller Skolinspektionen).