Fem frågor om nya märket
Publicerad: 2023-04-06
Nyhet Löneökningar på 7,4 procent under de kommande två åren – i slutet av förra veckan enades facken inom industrin och arbetsgivarna om ett nytt märke för kommande löneökningar. Här är tre frågor till Fackförbundet STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar om det nya industriavtalet.
Hur ser du på löneökningarna i avtalet?
– Det är de högsta löneökningarna sedan industriavtalet kom till och ett resultat som ligger närmre fackens ursprungsbud än vanligt. Det här visar att facken varit starka i förhandlingarna, men samtidigt tagit ansvar – att den svenska modellen faktiskt fungerar.
Märket landade trots det en bra bit ifrån den nuvarande inflationen. Hur kommer det påverka våra egna förhandlingar framöver?
– Att följa industrins märke när vi själva förhandlar om nya kollektivavtal har varit viktigt för oss länge eftersom vi vet att det är bra för våra medlemmars löneökningar – och samhället – över tid. I den här avtalsrörelsen kommer det med all sannolikhet innebära reallönesänkningar på kort sikt. Det kommer vara priset för att snabbare nå dit vi vill: ett normalläge där vi kan börja jobba för verkliga löneökningar igen. Att kräva skyhöga löneökningar som matchar dagens inflation har provats i likande situationer tidigare – och i slutändan slagit tillbaka på löntagarna. Det är en lockande men dålig idé.
Så på ett sätt är det mesta i avtalsrörelsen redan avgjort?
– Inte alls. En avtalsrörelse handlar så klart till stor del om lön, men också om en mängd andra villkor – från arbetsmiljöfrågor till pension och anställningstrygghet. Vi kommer gå in i avtalsrörelsen med full förhandlingsstyrka och förvänta oss att också arbetsgivarna kommer ta sitt ansvar.
Lönebildningen på lokal nivå spelar också stor roll i avtalsrörelser. Hur?
– Om vi ser till det statliga området så sker lönebildningen framför allt på lokal nivå på våra myndigheter. Myndighetsledningarna har ett stort ansvar att prata med regeringen om vilka resurser de behöver för att kunna lösa sina uppdrag. Sedan länge finns också ett stort problem med generella besparingar som slår mot hela staten, en fråga där Fackförbundet ST kräver förändring. Det orimliga i det här behöver få fäste både hos politiker och våra myndighetsledningar, som behöver bli bättre på att ställa krav.
Vad säger jag till en medlem som funderar på att lämna facket just nu?
– Många av våra medlemmar har just nu en mycket ansträngd ekonomisk situation. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att ett fackligt medlemskap inte är som vilket medlemskap som helst. Allt vi gör utgår från en idé som vi vet fungerar: att vara många som ställer krav om förbättringar. Och vår roll som fackförbund blir ännu viktigare i oroliga tider. Vår gemensamma styrka spelar också roll för enskilda medlemmar som hamnar i kläm och behöver facket extra mycket. Där innebär medlemskapet en stor trygghet.