ST-nytt inom GU juni 2022

Publicerad: 2022-08-15

Nyhet I juni månads nyhetsbrev från ST-sektionen kan du bland annat läsa om några av höstens medlemsarrangemang och sektionens satsning på diskussion och information om vår förhandlingsmodell för lönesättning.

Fika med facket (IRL)

Under hösten fortsätter vi med Fika med facket – numera fysiskt på STs kansli: Karl Gustavsgatan 12B, våning 4. Fika med facket är öppet för både medlemmar och andra, så bjud gärna med en arbetskamrat eller flera. Höstens datum och eventuella teman kommer även annonseras på vår webbsida, under ”Aktuellt”:

  • Onsdag 5 oktober kl. 16.00–17.30
  • Onsdag 2 november kl. 16.00–17.30
  • Onsdag 14 december kl. 16.00–17.30

Medlemsmöten

Under hösten har vi för avsikt att bjuda in till medlemsmöten på några av fakulteterna. Har du en viktig fråga som du vill att vi tar upp på din arbetsplats? Hör gärna av dig till sektionsstyrelsen: st@gu.se.
Ett första medlemsmöte kommer ta upp omorganisationen inom Campusservice. Datum och tid är 19 september kl. 13.00–15.00 – vi återkommer med plats!

Din lön – lär dig mer om STs förhandlingsmodell

Hösten 2022 innebär en ny runda med löneförhandlingar på GU. Behöver du påminnas om hur lönerna sätts för dig som ST-medlem? Vi kommer informera och svara på frågor om vår förhandlingsmodell vid tre olika tillfällen under vecka 40:

  • Måndag 3 oktober kl. 8.15–9.00 (digitalt)
  • Onsdag 5 oktober kl. 16.00–17.00 (på STs kansli)
  • Fredag 7 oktober kl. 12.30–13.30 (digitalt)

Ändra betalningsmetod så att du inte råkar gå ur facket!

Från 1 december i år kommer det inte längre gå att betala fackavgiften till ST via löneavdrag. Alla som gör detta måste därför byta betalsätt till autogiro eller e-faktura. Läs mer här om hur du gör för att byta och hur du vet om du betalar din avgift via löneavdrag eller inte.

Ny mandatperiod för GU:s arbetsmiljöombud 2023–25

Till hösten är det dags för nyval/omval av våra arbetsmiljöombud (AMO). Arbetsmiljön är en av de viktigaste fackliga frågorna vid GU. Du som är intresserad av arbetsmiljöfrågor, kontakta gärna ditt lokala AMO och ta reda på om det är ett uppdrag som skulle kunna passa dig. Uppdraget varar i tre år, från 1 januari 2023–31 december 2025. Arbetsgivaren kommer att ge dig en grundutbildning där det tas upp vad som förväntas av dig i ditt uppdrag. Även de fackliga organisationerna inom GU erbjuder utbildning samt möjlighet att samverka i vårt arbetsmiljönätverk.

Engagera dig i fackligt arbete

Mycket av det vi tar för givet idag har drivits igenom av fackföreningar på central och lokal nivå – anställningstrygghet, semester, föräldraledighet, möjligheten att besöka läkare på arbetstid är några exempel. Vill du också bidra till att göra GU till en bättre arbetsplats? Ett fackligt förtroendeuppdrag är givande på många sätt – du får möjlighet att bidra till bättre villkor och arbetsmiljö för dig och dina kollegor, du får inblick i organisationen och du lär dig mycket om hur universitetet fungerar.
Kontakta oss på st@gu.se för att prata vidare.

Hur kan facket vara en del av lösningen på klimatkrisen?

Om du är nyfiken på fackets roll i klimatomställningen finns chansen att delta i en studiecirkel med Fackförbundet ST inom GU. Kurspaketet har tagits fram av den oberoende tankesmedjan Global Ut-maning tillsammans med Sensus. Läs mer: Klimatsamtal Klimatagendan.
Kontakta oss på st@gu.se för att anmäla intresse.