Vinterlandskap

Lönen som controller – så mycket tjänar man

Publicerad: 2021-04-28

|Uppdaterad: 2023-08-15

En controller på en statlig myndighet tjänar i medianlön 48 000 kr i månaden, enligt Fackförbundet ST:s lönestatistik. Controllerns roll är att se till att både göra budgetar och sedan följa upp dem. Som controller behöver du ha en god analytisk förmåga och se verksamhetens behov.

Medianlönen för en controller är 48 000 kr i månaden, enligt Fackförbundet ST:s lönestatistik. En medianlön är den mittersta siffran i lönestatistiken för yrkesgruppen. Konkret innebär det att ena hälften av yrkesgruppen tjänar mindre, andra hälften tjänar mer. 

Controller är en etablerad roll hos statliga verksamheter och heter i stort sett alltid det, men kan innebära olika typer av ansvarsområden beroende på var du jobbar.

Vad borde jag tjäna?

Medianlönen som controller varierar beroende på vilken nivå en har i sin anställning. Med hjälp av din Besta-kod kan du ta reda på vilken medianlön som gäller för just dig.

Vad gör en controller?

En controller jobbar med verksamhetens ekonomi. Rollen kan vara bred och innebära att du är finansiellt ledningsstöd, ser till att det finns budget för varje aktivitet eller se över hur pengar använts och hur ekonomin ser ut.

Den huvudsakliga uppgiften en controller har är att säkerställa så det finns budget till alla de aktiviteter som ska genomföras, men också i efterhand följa upp genom att titta på siffrorna. Det ingår ofta i rollen att analysera verksamheten genom att dra slutsatser kring hur pengar använts och kan användas. På så sätt kan controllern själv vara med i planering av budget eller ta fram underlag till ledningen.

Det kan även ingå att som controller vara med och utveckla verksamheten, eftersom du har en bra insikt i hur pengarna används och vad verksamheten bör prioritera framåt.

Jobba som controller

För att jobba som controller behöver du en akademisk examen eller kunna uppvisa motsvarande kompetens. På vissa myndigheter krävs inte alltid en akademisk examen, utan ibland kan du utvecklas från en tidigare roll inom verksamheten, vidare till controller.

Det är vanligt att en controller har läst en ekonomiutbildning på högskola eller universitet, eftersom du behöver kunna hantera budget och siffror. Ekonomprogrammet går att läsa på många högskolor och universitet i Sverige och är en treårig utbildning som leder till en kandidatexamen. 

Så får du upp lönen som controller

Som controller behöver du vara skicklig på att göra budget och arbeta i Excel, men det är också viktigt att kunna dra slutsatser i underlagen. För att göra det behöver du vara självgående och se att det inte bara handlar om rena siffror. Uppvisar du goda sådana förmågor finns det ofta möjlighet att ta större ansvar och på sikt klättra inom verksamheten.

Genom att göra det kan du göra karriär och öka din lön under tid.

Där behövs du som controller

Det är ett stadigt behov av controllers. Det är möjlighet att controllerns arbetsuppgifter kan komma att digitaliseras, men behovet av kompetensen kvarstår för nu. Eftersom många av arbetsuppgifterna handlar om att analysera och utveckla verksamheten kvarstår behovet av det mänskliga ögat.

Om lönestatistiken

Fackförbundet ST:s lönestatistik bygger på data från Arbetsgivarverket. Lönestatistiken ger en bild av löneläget för de statligt anställda, oavsett om de är medlemmar i ST eller inte.

Om du arbetar på en statlig myndighet och vill veta vad medianlönen är för just ditt arbetsområde kan du besöka vår sida om lönestatistik. Du behöver sedan bara knappa in din BESTA-kod – den finns oftast på din lönespecifikation. Om den inte gör det, vänd dig till din chef och fråga. Det är din chef som är ansvarig för vilken BESTA-kod du har. 

  Fackförbundet ST

  Box 5308

  102 47 Stockholm

  Besök: Sturegatan 15

  Telefon: 0771-555 444

  E-post: st@st.org

  Orgnr: 802003-2101

  Följ oss