Två män har ett möte på jobbet

Så förhandlar du din lön vid nyanställning

Publicerad: 2022-03-10

Vilken lön ska jag ha? Det frågar sig många när det är dags att förhandla lönen vid en nyanställning. Här hjälper vi dig att få en ingångslön som känns schysst. Tipsen är anpassade för dig som funderar på ett jobb inom staten eller på ett bolag där ST tecknar kollektivavtal.

Kontakta oss tidigt för att få veta mer om lönerna

Hör av dig till ST så snart som möjligt i rekryteringsprocessen – förslagsvis redan innan du ens har sökt jobbet.

  1. Det bästa du kan göra, oavsett om du söker jobb inom staten eller på ett bolag, är att kontakta det lokala ST-facket.
  2. STs representant på arbetsplatsen har koll på lönerna för olika yrkesroller. Vår kontaktperson anges vanligen i platsannonsen (ibland som företrädare för OFR/S), men du kan också hitta rätt ST-företrädare här.
  3. Genom vår fackliga rådgivning ST Direkt kan du snabbt få lönestatistik för statliga jobb. Men kom ihåg att den är allmänt hållen. ST Direkt kan också hjälpa dig att hitta rätt lokala företrädare.

ST arbetar för så höga ingångslöner som möjligt

Våra lokala företrädare kan hjälpa dig att få en schysst lön, eftersom det är vid nyanställning du har störst chans att påverka din ersättning. I och med att arbetsgivaren måste informera oss om våra medlemmars löner kan ST även reagera på en för låg lön och ta en lokal förhandling. Så om du inte redan är med i ST, se till att bli medlem i god tid.

Som nyanställd kan du få lönerevision, men …

Var uppmärksam på om chefen erbjuder dig ett nytt jobb och säger att lönen är i nästa års löneläge. Påbörjar du anställningen före årets lönerevision innebär det att du avstår från en löneförhöjning.

  1. När du gör ditt löneanspråk, glöm inte att din nuvarande lön kanske ska höjas senare i år. Utgå i så fall från den nivån.
  2. Fundera på vad en utebliven löneökning innebär på ditt nya jobb. Kommer du att vara nöjd med samma lön i över ett år? Försök uppskatta vad din nya lön skulle ha blivit om du hade omfattats av lönerevisionen.
  3. Den lokala ST-företrädaren kan berätta mer om tidigare och aktuella lönerevisioner.

Vad påverkar din lön vid nyanställning?

Det avgörande är tjänstens innehåll – svårighetsgraden, storleken på ansvaret och mängden självständigt arbete. Utifrån din utbildning och/eller tidigare yrkeserfarenheter förväntas du kunna prestera på en viss nivå. Självklart har också referenser betydelse, det vill säga arbetsgivarens kunskap om hur du har presterat på tidigare jobb.

Även marknadskrafterna spelar roll – alltså vad arbetsgivaren måste betala för att rekrytera en person med din kompetens. Arbetsgivarens betalningsvilja beror dessutom på hur viktig din kompetens är för verksamheten

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss