STs podd, avsnitt 8: Tjänstefel och tjänstemannaansvar

Avsnitt 8. Tjänstefel och tjänstemannaansvar

Publicerad: 2022-12-08

Behöver tjänstemannaansvaret utökas? Ja, anser Ida Drougge, riksdagsledamot (M). Nej, det nuvarande systemet är tillräckligt, säger Britta Lejon, ordförande i Fackförbundet ST. Vad handlar denna seglivade fråga om egentligen? Lyssna på åttonde avsnittet av podden Statshemligheter!

I februari 2022 slog en statlig utredning fast att den nuvarande lagstiftningen kring tjänstemannaansvaret är tillräcklig och ska lämnas oförändrad. Helt rätt ansåg Fackförbundet ST. Men Moderaterna var inte nöjda och väckte upp frågan igen. En av förkämparna för att utvidga tjänstemannaansvaret är riksdagspolitikern Ida Drougge (M) som gästar poddstudion för att debattera med STs ordförande Britta Lejon som hellre vill se mer resurser och bättre förutsättningar till statsanställda för att undvika fel.

De diskuterar även varför tilliten till offentlig förvaltning skiljer sig åt så mycket mellan olika väljargrupper. De borgerliga väljarna är mer missnöjda och har lägre förtroende för myndigheter än vänsterväljarna. Vad beror det på och vad händer med medborgarnas tillit när tjänstepersoner misstänkliggörs? 

Programledare: Silvia Kakembo 

Ida Drougge, Silvia Kakembo och Britta Lejon

Läs mer om tjänstemannaansvar

Vill du veta mer om vad frågan om tjänstemannaansvar handlar om? På vår faktasida om tjänstemannaansvaret hittar du mer information och länkar till våra bloggar i ämnet.

Läs mer

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss