Studenter pratar med varandra

Facket för dig som är student

Publicerad: 2022-01-07

|Uppdaterad: 2024-02-22

Fackförbundet ST förbereder dig som student på en karriär i staten. Vi är experter på jobbmöjligheterna inom statlig sektor och kan hjälpa dig att hitta ditt drömjobb och att få koll på arbetsvillkoren.

Vem kan bli studentmedlem? 

För att du ska kunna bli studentmedlem i Fackförbundet ST måste du studera någon form av eftergymnasial utbildning. Det gäller alltså för dig som studerar på universitet, högskola, folkhögskola eller yrkeshögskola. Utöver detta finns ett krav på att utbildningen ska pågå i minst tre månader. 

Du kan bli studentmedlem i Fackförbundet ST oavsett vilken utbildning du studerar.

Bli medlem i ST – helt gratis hela studietiden!

Studentmedlemskapet i Fackföbundet ST är helt gratis under hela din studietid. Studentmedlemmar som går över till att bli yrkesverksamma medlemmar betalar dessutom en lägre medlemsavgift det första året som yrkesverksam medlem. Bra för dig nu och bra för dig sen. 

Bli studentmedlem

Allt det här får du som medlem

  1. Personlig rådgivning och lönestatistik
  2. Rättshjälp
  3. Karriärcoachning
  4. CV-granskning
  5. LinkedIn-hjälp
  6. Rabatt på försäkringar

Och mycket mer!

För dig som arbetar under utbildningen

Om du arbetar mer än 20 % av heltid under dina studier, ska du gå med som yrkesverksam medlem. Observera att gränsen på 20 % inte gäller under studieloven, utan endast under terminernas gång.

För dig som arbetar extra, men inte överskrider tidigare nämnd gräns, kan du arbeta i vilken bransch eller arbetsplats som helst. Detta gäller även kring förhandling och rättshjälp vid en tvist med din arbetsgivare. 

För dig som arbetar mer än 20 % är det dock viktigt att se över ifall Fackförbundet ST organiserar på din arbetsplats. Fackförbundet ST är det största fackförbundet inom statlig sektor och organiserar även de som arbetar på bolag med statligt uppdrag.

Om du har frågor kontakta en förtroendevald på plats eller vår medlemsrådgivning ST Direkt.