Pratbubbla med texten "Avtal 2023"

Tillsammans för bättre villkor inom staten!

I avtalsrörelsen 2023 lyckades vi gemensamt stärka och skydda våra medlemmars villkor – en vinst för hela demokratin. 

Sverige börjar med våra medlemmar

Våra medlemmars arbetsvillkor påverkar hela samhället. Goda förutsättningar för våra medlemmar är avgörande för att det demokratiska samhället ska spinna vidare och att du ska få den samhällsservice som du både förväntar dig och har rätt till.


En tuff avtalsrörelse har gått i mål. Och det är med stolthet jag konstaterar att vi lyckats nå många viktiga framgångar för våra medlemmar inom staten. Vi har stått fast vid våra röda linjer samtidigt som vi fått igenom nya viktiga förbättringar och motat bort vår motpart, Arbetsgivarverket, där de tydligt velat uppnå en rad försämringar.  


Men det har inte varit enkelt, och som alltid vid förhandlingar har det varit ett givande och tagande, där vi i slutändan kan konstatera att vi tog hem betydligt mer än vi gav bort.   

Hade Arbetsgivarverket fått som de velat hade vi till exempel inte haft några som helst garantier på kollektiva löneökningar i avtalet. Där var vi tydliga från start: vi lämnar inte förhandlingsbordet utan ett löfte om en siffra i avtalet. Och det gjorde vi inte heller. Vi gick i mål med löneökningar minst i nivå med märket, och dessutom låglönesatsningar i form av bland annat ökad semesterlön för den som tjänar minst.  

Visst finns det fler saker vi hade velat se gick igenom. Exempelvis slopat karensavdrag och arbetstidsförkortning – saker vi vet skulle bidra till ökad balans mellan arbetstid och fritid samt en generell förbättring av arbetsmiljön. Vi kommer fortsätta driva de här frågorna framöver. Nästa avtalsrörelse står runt hörnet och vi vet att det lönar sig att hålla i frågor.

Nu fortsätter avtalsrörelsen på lokal nivå, där vi ser fram emot att följa våra förtroendevaldas arbete för bättre villkor på just deras arbetsplatser. 

Jag vill avsluta med att rikta ett stort och innerligt tack till alla som varit med oss i den här avtalsrörelsen. Förutom engagerade förtroendevalda och medlemmar, har en bra bit över 1000 personer skrivit under vår lista för bättre villkor inom staten. Den gemensamma beslutsamheten ekade hela vägen in i förhandlingsrummet och gav kraft till att få fram de bästa möjliga förutsättningarna för våra medlemmar. 

Tillsammans gjorde vi skillnad! 

Britta Lejon, 
Förbundsordförande på Fackförbundet ST 

Vinster och stopp avtal23

Ju fler vi är, desto starkare blir vi!

Tack vare att vi är många har vi stått starka i årets avtalsrörelse! Varje enskilt medlemskap har bidragit till att vi kunnat sätta press på vår motpart i förhandlingsrummet. Men vi kan alltid bli fler och ännu starkare. 

Jobbar du inom staten och är ännu inte medlem? Bli det idag! 

Bli medlem

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss