Kvinna med lugg ler in i kameran

Byt visstidsanställningar mot tillsvidareanställningar

Med oss är du med och kämpar mot missbruket av otrygga anställningar.
Bli medlem i Fackförbundet ST

Bli del av kampen mot otrygga anställningar

Vi förhandlar fram tryggare anställningar för dig som jobbar inom staten. Tillsammans är vi 99 000 röster för bättre villkor för dig som jobbar på uppdrag av staten och med samhällsbärande infrastruktur.


Att en anställning inom staten är trygg och säker är en seglivad myt. I själva verket är det många som jobbar på uppdrag av staten som tvingas varva mellan vikariat och projektanställning i flera år – på samma arbetsplats!

Det här drabbar framför allt den anställda som tvingas leva ett liv i ovisshet med allt vad det innebär. Hur ska du kunna planera ditt liv om du inte vet om du har ett jobb att räkna med framöver? Och hur ska du våga ställa krav eller till och med kritisera din arbetsgivare om du ständigt hänger löst?

Anställda som inte vågar höja sin röst när offentligt finansierade verksamheter inte sköter sig är ett problem för hela det svenska samhället och upprätthållandet av en fungerande demokrati.

Trygga anställda börjar med trygga anställningar. Därför kräver vi att missbruket av visstidsanställningar upphör!

Fackförbundet ST förhandlar för dig

En del av problemet har varit att myndigheter länge kunnat visstidsanställa personer för kortare perioder utan tydliga skäl. Men inte längre. I ett kompletterande avtal till nya lagen om anställningsskydd (LAS) lyckades vi förhandla bort den möjligheten. 

Med de nya reglerna ersätts den möjligheten av en anställningsform som kallas statlig visstidsanställning. Den statliga visstidsanställningen får endast användas om myndigheten fått särskilda medel för en tillfällig insats och om arbetsuppgifterna ligger utanför arbetsgivarens ordinarie verksamhet. I praktiken kommer detta leda till färre visstidsanställda och fler tillsvidareanställningar inom staten, vilket är något som Fackförbundet ST har arbetat för länge 

Läs mer om vårt arbete för tryggare anställningar inom staten här.

Vi kan din arbetsplats

Fackförbundet ST är det största fackförbundet för dig som jobbar på uppdrag av staten. Vi organiserar alla på arbetsplatsen, oavsett utbildning eller befattning. Vi vet att facket blir som bäst när alla jobbar tillsammans för förändring. 

Vi kan din arbetsplats och med många förtroendevalda finns vi nära dig!

Bli medlem idag

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss