Kvinna trött framför dator

Bekämpa den ökande stressen med oss

Den som drabbas av statens effektiviseringshets är du som statsanställd. Vi kräver att produktivitetsavdraget skrotas!
Bli medlem!

Bekämpa den ökande stressen på jobbet med oss.

Hos Fackförbundet ST blir du en av över 99 000 röster som kämpar mot statens effektiviseringshets. Bli medlem nu!


Ett samhällsviktigt jobb kräver bra förutsättningar, det vet vi och det vet våra medlemmar. Därför kämpar vi mot den ökande stressen på våra medlemmars arbetsplatser – varje dag. 

Våra förtroendevalda ser till att arbetsgivaren tar sitt lagstadgade ansvar för arbetsmiljön, samtidigt som vi alltid ser till att förhandla fram så bra villkor som möjligt i våra kollektivavtal. 

Stoppa statens effektiviseringshets!

Varje år drar staten bort ett par procent från myndigheternas anslag med förhoppningen att mindre pengar sporrar effektivitet. Låter det lite knäppt? Det är det.

Produktivitetsavdraget är vanligt inom näringslivet. Det innebär att man varje år minskar budgeten med ett par procent för att tvinga fram effektiviseringsåtgärder. Om företagen tycker att det fungerar bra, låt dem fortsätta.

Men av någon anledning används produktivitetsavdraget även inom staten. Som varken kan ta bort eller skala ner uppdrag som ett vanligt företag. Nej, du som jobbar på statligt uppdrag tvingas spara in på det enda som finns kvar: tid. Tid med arbetssökande, tid med brottsoffer, tid med studenter.

Kombinerat med alla andra effektiviseringsåtgärder är produktivitetsavdraget ett ofelbart recept på stress och ohälsa. Det är galenskap. Sverige börjar med dig, och du förtjänar mycket bättre arbetsvillkor än så.

Hantera och bekämpa statens effektiviseringshets med oss.

Ett medlemskap för dig

Som medlem i Fackförbundet ST blir du en del i kampen för bättre villkor för alla statsanställda. Ett medlemskap gynnar dig i både arbetsliv och privatliv. Förutom förhandlingsstöd och arbetsrättslig rådgivning så får du även tillgång till rabatterade försäkringar, lönerådgivning och inkomstförsäkring. 

alla medlemsförmåner