”Facklig kamp är inte ett brott”
Publicerad: 2025-04-30
NyhetFackförbundet STs ordförande Britta Lejon är just nu i Turkiet för att stötta fackliga kollegor som befinner sig i en rättegångsprocess. De står åtalade för att ha bedrivit fackligt arbete, något som turkiska staten klassar som terrorism. Britta Lejon följer också rättegången mot den svenska journalisten Joakim Medin.
Den 29 april genomfördes en rättegång i Ankara mot åtta fackligt aktiva personer som står åtalade för vad den turkiska staten kallar terrorism. Det handlar om att man uttryckt förbundets ställningstaganden, något som fackförbund i Sverige gör hela tiden.
– Facklig kamp är inte ett brott, säger STs förbundsordförande Britta Lejon som tillsammans med fackliga kollegor från Turkiet och flera andra länder deltog som observatör vid gårdagens rättegång.
Vid rättegången blev ingen dömd men inte heller friad. Dom ska meddelas i oktober, vilket betyder att flera av de åtalade måste fortsätta ha fotboja med rörelsebegränsningar, och ytterligare andra vara beredda att ständigt komma in till polisstation för registrering. Den här processen har pågått sedan 2021.

Använder sig av anonyma vittnen
Ett stort problem i dessa rättegångar är användningen av anonyma vittnen. Det är ett hot mot rätten till en rättvis rättegång. Anonyma vittnen används ofta i mål mot journalister, oppositionspolitiker, fackligt aktiva och människorättsförsvarare. Europadomstolen har vid flera tillfällen fällt Turkiet för användning av anonyma vittnen, vilket bryter mot Europakonventionens artikel om rätt till en rättvis rättegång.
Britta Lejon stannar kvar i Ankara för att visa Fackförbundet STs stöd till den fängslade svenska journalisten Joakim Medin, vars rättegång inleds den 30 april. Flera svenska organisationer och politiker är på plats.
- Förtryck av fackligt aktiva i Turkiet går hand i hand med inskränkningar av yttrandefrihet och pressfrihet. Utan fria röster och fria fackföreningar kan inget verkligt demokratiskt samhälle existera, säger Britta Lejon.
Sedan flera år har ST ett utvecklingsprojektet i Turkiet som handlar om att försvara grundläggande fackliga rättigheter och även kvinnors rättigheter i offentlig sektor. I projektet utbildas fackligt aktiva för att bättre kunna försvara sina fackliga rättigheter och motverka könsdiskriminering.