Arbetsmiljöveckan 2022

Hon backar inte för snåriga lagtexter

Publicerad: 2022-10-25

Universitetsläraren och skyddsombudet Susanne Lindström drivs av att förbättra sina kollegors arbetsmiljö – och skräms inte av tanken på att ta sig an snåriga lagtexter. Här är tre frågor till henne om rollen som skyddsombud.

Susanne Lindström arbetar som universitetslärare och är programansvarig för byggingenjörsprogrammet vid Mittuniversitetet i Östersund. Här har hon varit skyddsombud sedan 2020.

Vad lockade dig att bli skyddsombud?

Jag har varit både fackordförande och skyddsombud i mitt tidigare liv i grundskolan och tycker att arbetsmiljöarbete är väldigt intressant, så när vårt tidigare skyddsombud slutade anmälde jag mig frivilligt. Det tyckte kollegorna var en bra idé.

Universitetsläraren och skyddsombudet Susanne Lindström

Vilken är den viktigaste frågan för dig som skyddsombud just nu?

Just nu pågår en omorganisation som påverkar hela universitetet och det finns en stor oro för vad det här ska landa i. Vi är ett universitet på två orter med 18 mil emellan och det finns en farhåga bland många att vi i Östersund inte kommer få lika mycket att säga till om när det skapas större, ortsövergripande institutioner. Sådana har funnits tidigare, men bröts upp eftersom det var svårt att få det att fungera. Som skyddsombud känns det lite splittrat. Det är bra att vi får tycka till och komma med lösningar, samtidigt som många av oss inte alls ser fram emot det här.

Vad är mest spännande med rollen?

Jag har tidigare i mitt arbetsliv även jobbat som bygglovshandläggare och tycker det är rätt spännande att tolka och hitta stöd i lagtexter – något som andra brukar tycka är torrt och tråkigt. Men jag tror att ett bra skyddsombud kan vara på många olika sätt. Det viktiga är att man tar sig an uppdraget för att man själv vill och är intresserad av att förbättra saker. Arbetsmiljön är jätteviktig för hur vi mår på arbetet och att kunna hjälpa till för att så många som möjligt ska må bra känns mycket givande.

Gå vår nya utbildning!

Nu kan du som är skyddsombud ta del av vår helt nya introduktionsutbildning. Utbildningen vänder sig till dig som är ny som skyddsombud eller vill fräscha upp dina kunskaper.

Om utbildningen

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss