Arbetsmiljöveckan 2022

Var med och uppmärksamma STs skyddsombud den 26 oktober! 

Publicerad: 2022-10-17

Har du ett skyddsombud på din arbetsplats som kämpar för att förbättra medarbetarnas arbetsmiljö? Passa på att ge hen uppmärksamhet och kärlek på Skyddsombudens dag! 

Den 26 oktober vill vi att så många som möjligt av STs skyddsombud ska få ta plats i rampljuset och berätta om sitt arbete. Det är ett bra sätt att påminna våra medlemmar om varför skyddsombuden finns och vad de har för uppdrag. Vi vill också visa varför facket och skyddsombuden behöver samverka.  

Just nu pågår politiska diskussioner om hur skyddsombuden ska organiseras och det är viktigt att visa att om skyddsombuden inte har facket i ryggen står de inte lika starka mot arbetsgivaren. I slutändan är det arbetsmiljön för medarbetarna som blir lidande. Därför behöver vi visa varför skyddsombuden behövs och att de i sin tur behöver facket. 

Så kan du vara med och uppmärksamma Skyddsombudens dag 

  1. Gör en intervju med ditt skyddsombud  

Gör en intervju som kan publiceras på intranätet, i nyhetsbrev, på era lokala sidor på st.org eller i era sociala medier. Gör intervjun på det sätt som passar dig bäst. Du kan till exempel maila frågorna och be om skriftliga svar, intervjua face to face eller filma en intervju med mobilen och lägga upp direkt. Ta gärna en bild på skyddsombudet och lägg upp bilden ihop med intervjun. 

Förslag på frågor: 

  • Varför blev du skyddsombud? 

  • Berätta om när du hjälpt en medarbetare eller åstadkommit någon förändring på arbetsplatsen. 

  • Vad är det bästa med att vara skyddsombud? 

  • Berätta om någon gång du fått stöd från facket i din roll som skyddsombud.  

  1. Lägg upp en hyllning i era kanaler

I år har vi tagit fram en ny bildmall utifrån det populära konceptet “I <3 my skyddsombud”. Den kan du lägga upp ihop med intervjun eller självständigt om du inte hinner göra en intervju. Du hittar den i mallverktyget här.  

  1. Sätt upp affischer på arbetsplatsen.

Vi har även tagit fram nya affischer för i år. Dessa kan du ladda ner och skriva ut från mallverktyget här.