Skogsstig

Lönen som arbetsförmedlare – så mycket tjänar man

Publicerad: 2021-04-28

|Uppdaterad: 2023-08-15

En arbetsförmedlare inom staten tjänar i medianlön 32 900 kr i månaden, enligt Fackförbundet ST:s lönestatistik. Som arbetsförmedlare hjälper du arbetstagare att hitta jobb och matchar annonser med jobbsökande.

Medianlönen för en förmedlare är 32 900 kr i månaden, enligt Fackförbundet ST:s lönestatistik. En medianlön är den mittersta siffran i lönestatistiken för yrkesgruppen. Konkret innebär det att ena hälften av yrkesgruppen tjänar mindre, andra hälften tjänar mer.

En arbetsförmedlare jobbar på Arbetsförmedlingen, vars främsta uppdrag är att förmedla jobb och att så effektivt som möjligt föra samman de som söker medarbetare med dem som söker jobb.

Vad borde jag tjäna?

Medianlönen som arbetsförmedlare varierar beroende på vilken nivå en har i sin anställning. Med hjälp av din Besta-kod kan du ta reda på vilken medianlön som gäller för just dig.

Vad gör en arbetsförmedlare?

En arbetsförmedlares främsta uppdrag är att se till att personer som söker jobb får hjälp att hitta det och att matcha uppdragen som finns hos Arbetsförmedlingen med rätt personer. Som arbetsförmedlare jobbar du väldigt varierat, där du både kan hjälpa personer som står nära eller långt ifrån arbetsmarknaden.

Tillsammans med den arbetssökande görs en planering för hur vägen ska se ut. Beroende på vilken målgrupp det gäller, finns det olika verktyg att tillgå. Står den arbetssökande exempelvis långt ifrån arbetsmarknaden kan arbetsförmedlaren fatta beslut om olika typer av stöd eller bevilja utbildning.

En arbetsförmedlare kan också jobba med arbetsgivarna genom att ta reda på företagens behov, utreda kompetenser och hitta nya rekryteringsvägar.

Jobba som arbetsförmedlare

För att bli arbetsförmedlare behöver du en högskoleutbildning. Det finns inte en specifik utbildning för att bli arbetsförmedlare, utan det som krävs är att du har läst en utbildning som gör att du har högskolepoäng inom något fält. 

Så får du upp lönen som arbetsförmedlare

Arbetsförmedlarnas löneutveckling följer utvecklingen på marknaden. På Arbetsförmedlingen finns det goda möjligheter att gå internutbildningar och på så sätt få nya typer av ansvarsområden. En arbetsförmedlare kan specialisera sig till att bli företagsrådgivare eller jobba med arbetsförmedling utomlands. Inom båda de fälten är lönen något högre.

Lönespannet mellan en helt ny arbetsförmedlare och en som har jobbat länge och presterat bra är ca 10 000–15 000 kr. Anställningsvillkoren vad gäller ledigheter och andra villkor är goda.  

Där behövs du som arbetsförmedlare

Arbetsförmedlingen är en statlig verksamhet som regleras av vilka som styr landet. Det innebär att de medel som beviljas påverkas av det politiska styret. Arbetsförmedlingen är därutöver en myndighet som ständigt förändras. Dock finns efterfrågan på arbetsförmedlare kvar.

Om lönestatistiken

Fackförbundet ST:s lönestatistik bygger på data från Arbetsgivarverket. Lönestatistiken ger en bild av löneläget för de statligt anställda, oavsett om de är medlemmar i ST eller inte.

Om du arbetar på en statlig myndighet och vill veta vad medianlönen är för just ditt arbetsområde kan du besöka vår sida om lönestatistik. Du behöver sedan bara knappa in din BESTA-kod – den finns oftast på din lönespecifikation. Om den inte gör det, vänd dig till din chef och fråga. Det är din chef som är ansvarig för vilken BESTA-kod du har.

  Fackförbundet ST

  Box 5308

  102 47 Stockholm

  Besök: Sturegatan 15

  Telefon: 0771-555 444

  E-post: st@st.org

  Orgnr: 802003-2101

  Följ oss