Student frustrerad över sitt CV

4 vanliga missar som sänker ditt CV

Publicerad: 2023-02-13

Ett bra CV kan vara avgörande när du ska söka jobb. Ändå lägger många inte tillräckligt med tid på detta och gör onödiga misstag. Här är några vanliga missar som är lika enkla att göra som att undvika.

Inled inte med en lång (tråkig) lista av alla dina jobb i ditt CV

Det är inte en jättebra ide att inleda med att lista alla dina jobb i kronologisk ordning. Dels för att det förmodligen inte är det mest intressanta för arbetsgivaren. Sen ser det inte så kul ut. Testa istället att tidigt säga något om dig själv, din kompetens och vad du vill. 

Om du vill ha en lista i början gör den relativt kort och i omvänd ordning. Det vill säga dina senaste jobb eller utbildningar först. 


Medlemsförmån: Få feedback på CV och personligt brev – boka och få svar inom 24 timmar!


Var inte för långrandig

Om ditt CV är alltför mastigt finns risken att rekryteraren inte orkar läsa allt eller skummar snabbt och missar viktiga delar. Ett CV bör inte vara mer än två sidor och bara innehålla utbildningar och yrkesmässiga erfarenheter som är relevanta för tjänsten du söker. 

Du bör alltid anpassa ditt CV och personliga brev efter varje enskilt jobb du är intresserad av. Det är tidskrävande men det kommer att öka dina chanser att få komma på intervju.

Glöm inte bort resultaten

Att bara skriva titel och arbetsplats säger inte så mycket. Fokusera istället på att lyfta fram vad du bidrog med. Använd gärna konkreta exempel om det är möjligt. Det kan exempelvis vara att du tog initiativ som ledde till förändrat arbetssätt, förbättrat resultat eller utveckling på annat sätt. 

Undvik dock att vara alltför detaljerad. Håll dig till beskrivningar i stora drag som väcker nyfikenhet så kan du berätta mer på intervjun. 

Missa inte att lägga energi på det visuella i ditt CV

Om du ska lyckas med att göra ett positivt första intryck är det bra med ett stilrent CV. För dig som känner att grafisk formgivning kanske inte är din starkaste sida finns ofta enkla mallar till Word som du kan använda. 

Men det behöver inte vara så svårt. Nyckeln är att inte komplicera det alltför mycket. Det viktigaste är att ditt CV är lättöverskådligt. Du kommer väldigt långt med en snygg disposition, ett lättläst teckensnitt och en balanserad styckeindelning.

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss