Man som hälsar på sina kollegor

Fördelarna med en karriär inom staten

Publicerad: 2022-04-14

Är du nyfiken på att jobba statligt? I staten finns många spännande jobb, speciellt för dig som är välutbildad. Jobb som handlar om att bära och utveckla Sverige. Att söka dig till staten kan därför vara en väldigt bra idé!

Att jobba inom staten kan innebära massvis av saker, kanske möter du medborgare på Arbetsförmedlingen eller Pensionsmyndigheten, eller så jobbar du som utredare på en av alla expertmyndigheter. Bredden i det statliga uppdraget gör att det finns många, spännande jobbmöjligheter. Varje år skapas det tusentals jobb inom staten, så om du är intresserad är det bra att hålla ögonen öppna!

Sök jobb inom staten

Här hittar du statliga jobb som är lediga just nu!

Sök här

Därför ska du jobba statligt

1. Bra förmåner

Staten är inte löneledande, skattefinansierad verksamhet brukar inte vara det. Däremot får den som arbetar i staten kompensation genom bra förmåner som facket förhandlat fram i starka kollektivavtal. Till exempel har anställda i staten generösa semestervillkor och ledighet, bra pensionsavtal och kompensation för förlorad inkomst i samband med föräldraledighet och sjukskrivning.

2. Internationella uppdrag

Om du är intresserad av internationellt arbete finns det stora möjligheter för dig! Inom staten finns det ett sjuttiotal myndigheter som har ett utlandsuppdrag, bland annat Sida och Utrikesdepartementet med Sveriges alla ambassader.

3. Erfarenhet från staten värdesätts

Om du har siktet inställt på en specifik arbetsplats eller typ av tjänst inom staten så kan en annan statlig tjänst fungera som en språngbräda. Statliga arbetsgivare värdesätter nämligen erfarenhet av det som kännetecknar alla statliga jobb; till exempel kunskap om offentlighetsprincipen och att arbeta i en verksamhet som styrs av regeringens regleringsbrev.

4. Värdefullt arbete

De som redan arbetar inom staten uppskattar att deras arbetsuppgifter är samhällsbyggande. Många tycker också att det finns en samarbetskultur på jobbet och balans mellan arbete och fritid.

5. Jobben finns nära dig

Eftersom staten finns representerad i hela landet finns det troligtvis minst en myndighet eller annan statlig arbetsgivare nära dig. Om du är nyfiken på vilka arbetsplatser som egentligen räknas som statliga kan du kolla in den här listan.

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss