En student sitter på en trappa

Därför ska du som student vara med i Fackförbundet ST

Publicerad: 2022-04-26

|Uppdaterad: 2024-01-24

Studentmedlemskapet i Fackförbundet ST är helt kostnadsfritt. Utöver det får du en rad studentförmåner samtidigt är du med och stödjer vårt fackliga arbete för bättre arbetsvillkor. Läs mer om fördelarna med ett studentmedlemskap och varför du inte ska vänta på att gå med i ST.

Fackförbund finns för att företräda dina intressen som arbetstagare. Vår styrka är beroende av att vi är många, därför är ditt medlemskap viktigt – även för andra. På så sätt är facket relevant för dig som student. Dessutom kan vi faktiskt företräda dig om du jobbar extra vid sidan av studierna. Som medlem hjälper vi dig också med en rad förmåner och en smidig övergång till arbetslivet.

Du får förmåner för både plånboken och karriären

När du blir medlem i ST får du ta del av en rad förmånliga studentförmåner. Som studentmedlem får du till exempel kostnadsfri tillgång till flera tjänster som förbereder dig inför yrkeslivet – professionell feedback på ditt CV, lönerådgivning eller arbetsintervjuträning för att nämna några. Numera är också begåvningstest en viktig del av många rekryteringsprocesser. Hos oss får du möjlighet att öva på olika sådana tester via datorn eller mobilen.

I ditt studentmedlemskap ingår flera fina rabatter, bland annat på försäkringar, träning och resor. Du får också möjlighet att söka vårt internationella stipendium på 20 000 kronor för att genomföra en fältstudie utomlands med koppling till STs verksamhetsområden. 

Bli medlem i ST – helt gratis hela studietiden!

Studentmedlemskapet i Fackföbundet ST är helt gratis under hela din studietid. Studentmedlemmar som går över till att bli yrkesverksamma medlemmar betalar dessutom en lägre medlemsavgift det första året som yrkesverksam medlem. Bra för dig nu och bra för dig sen.

Bli studentmedlem

Du värnar den svenska modellen

Genom att gå med i ST stärker du inte bara dig själv, utan även den svenska modellen. Det är värdefullt för dem som jobbar idag, men också för morgondagens arbetskraft – som du själv. Det som kallas för den svenska modellen bygger på att arbetsgivare och fackförbund tillsammans kommer överens om viktiga frågor på arbetsplatsen. Till exempel frågor om lön, semester, pension och ledighet.

När man har kommit överens skriver man tillsammans ett avtal. Det kallas för kollektivavtal.

Många tar tryggheten och förmånerna som finns i kollektivavtalen för givna. Men varje gång det är dags för förhandlingar måste vi inom facket inte bara stå upp för förbättringar, utan också kämpa mot försämringar. Varje ny medlem förbättrar vår förhandlingsposition. Starka fack är också en förutsättning för att den svenska modellen ska överleva. Det är viktigt. Den svenska modellen ger löntagarna avgörande inflytande över sina arbetsvillkor och har skapat en ovanligt stabil arbetsmarknad – med bättre löner än i de flesta andra länder.

En annan sak som är bra att komma ihåg är att dialogen mellan fackförbund och arbetsgivare inte bara handlar om stora avtalsförhandlingar. ST är en medlemsnära organisation, med massor av företrädare ute på arbetsplatserna. De kan föra medlemmarnas talan och även hjälpa dig som medlem med både små och stora frågor.

Du kan dra nytta av STs styrka som student

Om du har ett jobb vid sidan av studierna kan du vända dig till ST om du hamnar i problem på ditt extraknäck – exempelvis om du drabbas av en olycka, om du råkar ut för trakasserier eller om det uppstår en tvist om ditt anställningsavtal. Det finns möjligheter för oss att hjälpa dig med rådgivning, juridiskt stöd eller fackliga förhandlingar. Detta gäller oavsett vilken bransch du jobbar extra inom. Upplever du problem med din studiemiljö är det dock din studentkår eller motsvarande du ska vända dig till.

Är ST rätt fackförbund för dig? Troligen

Vi på ST företräder medlemmar som är statligt anställda eller anställda på vissa bolag (vanligen med statlig anknytning). Men det behöver du inte tänka på just nu – alla studenter kan bli medlemmar i ST. Staten, vilket inkluderar bland annat myndigheter och universitet, är en så stor arbetsgivare att de allra flesta utbildningar kan leda till jobb där. Några undantag är lärar- och vårdutbildningar.

Med drygt 99 000 medlemmar är ST det största fackförbundet inom staten och vi är förstås experter på arbetsvillkoren där. Plötsligt kan vårt stöd bli viktigt för dig och då är det bäst att redan vara medlem – annars kanske vi inte kan hjälpa dig. Så varför vänta? Studentmedlemskapet är som sagt kostnadsfritt och du får flera fördelar direkt. 

Lägre fackavgift när du börjar jobba

Om du övergår från studentmedlem till yrkesverksamt medlemskap får du dina 3 första månader gratis. Därefter betalar du vår lägsta gällande medlemsavgift i 9 månader – oavsett vad din inkomst är. Erbjudandet gäller dig som blir studentmedlem från 1 oktober 2023.

Om du blivit studentmedlem innan 1 oktober 2023 kostar ditt första år som yrkesverksam medlem 100 kronor totalt. Du kan uppdatera ditt medlemskap från student till yrkesverksam i upp till 5 år efter att du avslutat dina studier.

Vanliga utbildningar bland STs medlemmar

 • Jurist
 • Statsvetare
 • Miljövetare
 • Socionom
 • Naturvetare
 • Data- och it-tekniker
 • Civilingenjör
 • Ekonom
 • Beteendevetare
 • Agronom
 • Lantmätare
 • Samhällsvetare