En kvinna ser hoppfull ut

Så byter du till Fackförbundet ST

Publicerad: 2022-01-27

Vill du byta till ST från ett annat fackförbund? Hur du ska gå tillväga beror på vilket förbund du är med i. Här går vi igenom vad du ska tänka på.

Varför byta fack?

Anledningar till att byta förbund kan vara antingen missnöje eller byte av jobb och bransch. Det är viktigt att vara rätt organiserad, det vill säga organiserad i det förbund som tecknar kollektivavtal på din arbetsplats. Annars är det inte säkert att ditt fack har förhandlingsrätt för dig om en konflikt uppstår.

Hur gör jag?

Om du idag är medlem i Unionen eller Vision men har börjat jobba inom STs område, så kan vi hjälpa dig med övergången. Ange bara i din ansökan vilket förbund du är med i så ordnar vi med utträdet.

Om du är med i ett annat förbund behöver du själv kontakta dem för att begära utträde.

Uppsägningstid

Det kan ibland ta upp till tre månader att begära utträde ur ditt gamla förbund. Därför har vi en introduktionsrabatt som innebär att du inte behöver betala någon förbundsavgift de första tre månaderna som ST-medlem. På så vis slipper du dubbla avgifter men kan ändå vara rätt organiserad från den dag du bestämmer dig att byta.

A-kassan

A-kassorna är idag skilda organisationer från fackförbunden. Det innebär att du inte måste vara med i den a-kassa som ditt fackförbund samarbetar med. Om du vill byta a-kassa så behöver du själv kontakta din a-kassa. Det är viktigt att du ansöker om inträde i den nya a-kassan innan du begär utträde ur den gamla. Kontakta STs a-kassa för mer information.

Kvalificeringstid till inkomstförsäkringen

Om du redan har en inkomstförsäkring kan du föra över kvalificeringstiden till din nya försäkring när du byter fackförbund till ST. För att du ska få ta med din kvalificeringstid behöver du ha ett sammanhängande medlemskap i facket. Kontakta oss om du har frågor kring hur du ska genomföra bytet till ST.  

STs inkomstförsäkring finns hos Folksam. Du kan läsa mer hur den fungerar på Folksams hemsida

Försäkringar

Tänk på att se över ditt försäkringsskydd i samarbete med att du byter fack. De försäkringar som du har via ditt gamla fack upphör att gälla. Vid inträde i ST ansluts du automatiskt till inkomstförsäkring, livförsäkring, sjukförsäkring och olycksfallsförsäkring. Läs mer om Fackförbundet STs försäkringar.

Behöver du hjälp?

Kontakta ST Direkt på telefon 0771-555 444 så hjälper vi dig. Öppet varje vardag 08.30 - 16.30 (Öppet till 12.30 dag före helgdag).

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss