Sverige börjar med dina villkor

Sverige börjar med dina villkor

Sverige börjar med dig som jobbar på uppdrag av staten och dina förutsättningar på jobbet.
Bli medlem i Fackförbundet ST

Sverige börjar med dina villkor.

Sverige börjar med dig som jobbar på uppdrag av staten. Du som går till jobbet varje dag och ser till att Sverige fungerar som det ska. Att människor kan utbildas, sysselsättas och pensioneras. Att samhället är rättssäkert och likvärdigt. Sverige börjar med dina villkor.


Som det största fackförbundet för dig inom staten vet vi vad som behövs för att du ska kunna utföra ditt viktiga jobb. Vi står alltid upp för bättre villkor och förutsättningar inom staten, både genom förhandlingar och påverkansarbete. 

Ett medlemskap i Fackförbundet ST ger dig en starkare röst på arbetsplatsen, samtidigt som du alltid har någon på din sida. Bara genom att vara medlem bidrar du till ett starkt kollektivavtal. Dessutom får du såklart också en mängd förmåner. Läs mer om vad som ingår i medlemskapet här.

Sverige börjar med dig, och du förtjänar ett fackförbund som kan din arbetsplats.

Bättre kollektivavtal när vi är många

När vi är många som tillsammans står upp för bättre villkor inom staten kan vi skapa förändring! Det bevisades just i årets avtalsrörelse där vi förhandlade med arbetsgivaren om nytt kollektivavtal. Efter tuffa förhandlingar lyckades vi få igenom stora förbättringar - garanterade löneökningar, ett starkare samarbete för en bättre arbetsmiljö och bättre villkor vid omlokalisering är bara början. Samtidigt stod vi fast vid våra röda linjer och stoppade många försämringar i dina villkor.

Varje medlem ökar kraften. Bli medlem och låt oss fortsätta kämpa för din arbetsmiljö, din löneutveckling, din anställningstrygghet och bättre arbetsvillkor. Samtidigt får du en starkare röst på arbetsplatsen och stöd i arbetslivet. 

Läs mer om avtal2023

Fackförbundet ST - för dig på statligt uppdrag

Fackförbundet ST är idag över 99 000 medlemmar som tillsammans står upp för dina villkor varje dag. Vi samlar alla på arbetsplatsen, och är det enda förbundet som uteslutande organiserar anställda på statligt uppdrag. Det ger oss en unik kunskap om hur det är att arbeta på samhällets och statens uppdrag. Vi är övertygade om att alla anställda tjänar på att vara medlemmar i samma fackförbund istället för att dela upp sig i olika förbund.

Fackförbundet ST är medlem i TCO och är partipolitiskt obundet. När vi tar ställning i politiska frågor gör vi det utifrån våra medlemmars intressen och i syfte att förbättra våra medlemmars villkor – aldrig utifrån partipolitisk grund. Till oss är du välkommen oavsett befattning och utbildning, även om du är student eller doktorand.

Dina förmåner som medlem i Fackförbundet ST

  • Förhandlingshjälp: Vi kan dina rättigheter och företräder dig om du till exempel blir uppsagd, diskriminerad eller inte får ut din lön.
  • Facklig rådgivning: När du har funderingar om din anställning, lön eller dina villkor är det viktigt med ett fack som är lätta att komma i kontakt med. För snabba svar kan du ringa eller mejla ST Direkt varje vardag.
  • Inkomstförsäkring: Om du sägs upp innebär vår inkomstförsäkring att tillvaron blir lite lättare och inkomstbortfallet mindre. Du kan maximalt få upp till 80 procent av lönen i 150 dagar. Glöm inte att komplettera med a-kassa!
  • Lönerådgivning: Våra lönerådgivare coachar dig inför lönesamtalet och hjälper dig att få en bild av löneläget på din arbetsplats. 
  • Karriärtjänster: Våra karriärcoacher kan agera bollplank när du har funderingar kring nästa steg i karriären och våra CV-granskare hjälper dig att lyfta dig själv på bästa sätt i ditt CV.
  • Försäkringar: Som ny medlem i Fackförbundet ST ansluts du automatiskt till bland annat livförsäkring, olycksfallsförsäkring och sjukförsäkring. Försäkringarna ingår utan kostnad i tre månader, sedan får du själv ta ställning till om du vill behålla dem till ett förmånligt medlemspris.

Läs mer om Fackförbundet STs medlemsförmåner