Sympatiblockaden mot Tesla – vad det betyder för dig på Postnord

Publicerad: 2023-11-10

|Uppdaterad: 2023-11-21

Nyhet Den 21 november tar Fackförbundet ST ut medlemmar inom Postnord i sympatiblockad av försändelser till bil- och energiföretaget Tesla. Blockaden sker till stöd för IF Metall, som försöker få Tesla att teckna kollektivavtal för sina anställda. Blockaden berör PostNord, men inte alla arbetsplatser och arbetsuppgifter. Här finns mer detaljerad information om vad som gäller.

Varför sympatiblockerar Fackförbundet ST? 

IF Metall har under en lång period förhandlat med Tesla om att teckna kollektivavtal. Men Tesla har lämnat förhandlingsbordet med besked om att kollektivavtal “inte är vägen framåt för dem”. IF Metall har sedan dess försökt få Tesla tillbaka till förhandlingsbordet, utan att få gehör.

Den 17 oktober i år varslade därför IF Metall om strejk och den 27 oktober trädde strejken i kraft. 

Vi och IF Metall anser att svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad. Att alla medlemmar ska garanteras goda arbetsvillkor och att den svenska modellen är en förutsättning för att uppnå det. Därför har beslutet om att sluta upp bakom och visa solidaritet med IF Metall varit en självklarhet för oss.

Frågor och svar

Från och med den 21 november 15.00 blockeras all post till företaget Tesla. Blockaden pågår fram tills att en överenskommelse mellan IF Metall och Tesla är på plats.

Utdelning, utlämning och avhämtning av försändelser, brev, paket och pall till Tesla. 

OBS! Alla andra arbetsuppgifter ska utföras som vanligt. Blockaden handlar alltså inte om att våra medlemmar inte ska vara på jobbet, utan om att de inte ska leverera till specifikt företaget Tesla (TM Sweden AB).

Varslet berör medlemmar i Fackförbundet ST, som arbetar på Postnord med att leverera försändelser, brev, paket och pall till Tesla (TM Sweden AB). Följande adresser blockeras: 

 • Kanalvägen 16, 194 61 Upplands Väsby
 • Aminogatan 32 B, 431 53 Mölndal                 
 • Boplatsgatan 2, 213 76 Malmö                      
 • Mälarvägen 15, 141 71 Segeltorp                       
 • Fatvägen 1, 906 20 Umeå                            
 • Exportgatan 24 A, 422 46 Hisings Backa                   
 • Lännavägen 62, 141 46 Huddinge                      
 • Salamandervägen 10, 702 36 Örebro             
 • Fjärilsgatan 2, 603 61 Norrköping

För dig som är förtroendevald som berörs av varslet innebär det framför allt två saker. Du förväntas:  

 1. Hjälpa förbundet att se till att medlemmar har den information de behöver

 2. Hålla koll på att arbetsgivaren inte vidtar åtgärder för att kringgå blockaden, genom att exempelvis lägga om scheman, förflytta personal eller anlita nya underleverantörer

Först och främst - ditt uppdrag är inte att själv sitta på svar på alla frågor som medlemmarna har. Ditt uppdrag är att möjliggöra för medlemmarna att få svar. I det har du hela tiden förbundet i ryggen och kan bland annat få hjälp via ditt lokala ombud eller via vår rådgivning, som du når på 0771-555 444. 

Generellt gäller att du inte själv ska dra slutsatser som du inte är säker på, utan tar hjälp av förbundet så fort du är osäker. Lova ingenting utan att ha kollat upp det och informera i nuläget hellre för litet än för mycket. 

Om du misstänker att arbetsgivaren försöker komma runt blockaden genom att exempelvis lägga om scheman, förflytta personal eller anlita nya underleverantörer ska du ta kontakt med dina fackliga företrädare på arbetsplatsen som kommer få stöd av kansliet med att bedöma om det arbetsgivaren gör är tillåtet eller inte.

Fackförbundet ST

Box 5308

102 47 Stockholm

Besök: Sturegatan 15

Telefon: 0771-555 444

E-post: st@st.org

Orgnr: 802003-2101

Följ oss